Bel ons 030-6069400 | Login DWO | Privacy

Bel ons 030-6069400 | Login DWO | Privacy

Opleiding

Basisopleiding Drinkwaterdistributie
Doel

De Basisopleiding drinkwaterdistributie geeft je een totaaloverzicht van de processen binnen de drinkwaterdistributie. De nadruk ligt op de technische kant van het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en beheer van het distributienet met inbegrip van de basiskennis over vloeistofmechanica en de samenstelling van water. Actuele onderwerpen komen ook aan bod, zoals inspectietechnieken drinkwaterleidingen en continue monitoring van de drinkwaterkwaliteit.

Na afloop van de opleiding heb je inzicht in het primaire watervoorzieningsproces met nadruk op de distributie van drinkwater. Je leert de technische kennis toepassen in complexe situaties.

Inhoud

De opleiding bestaat uit drie modules:

  1. het drinkwaterbedrijf (8 dagdelen): positie en organisatie van het drinkwaterbedrijf, nieuwe ontwikkelingen, vraag en aanbod, kosten, leveringszekerheid en onderhoud, wetgeving;
  2. water als grondstof (14 dagdelen): het gedrag van water, de samenstelling van water (chemie en microbiologie) en vloeistofmechanica (berekeningen);
  3. het distributieproces (16 dagdelen): het ontwerpproces, de aanleg, veiligheid & hygiëne, procesvoering, registratie & controle en onderhoud.

Vorm

De theorie wordt toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de Digitale Wateropleidingen en maak je voorbereidende opdrachten. Deze opdrachten zorgen ervoor dat je op zoek te gaat naar informatie binnen je eigen bedrijf. In de lessen komen dan de verschillen tussen de bedrijven aan de orde. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

De eerste module sluit je af met een individuele opdracht. Voor het maken van deze opdracht vragen we je een rapport te maken in Word. Heb je deze vaardigheid niet, kijk dan of er binnen je bedrijf een e-learning module beschikbaar is. Module 2 en 3 sluit je af met een schriftelijk tentamen.

Bijzonderheden

De modules 1 en 2 zijn identiek aan de modules 1 en 2 van de Basisopleiding drinkwaterproductie.

Na inschrijving voor deze opleiding wordt gevraagd om het technisch MBO diploma. Heb je dit diploma niet in je bezit? Dan vragen we je een toelatingstoets de maken. Of je volgt de cursus Opfrissen van de basisvaardigheden. Als je extra ondersteuning wilt bij het behandelen van de lesstof, dan kun je studiebegeleiding aanvragen.

De geplande opleidingen en cursussen starten met inachtneming van de richtlijnen van de overheid m.b.t. het coronavirus. De locaties die wij gebruiken zijn ingericht op 1,5-meter-onderwijs en daar waar mogelijk gebruiken wij digitale lesvormen. Hier vind je meer informatie over maatregelen m.b.t. het coronavirus.

Incompany

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

opzichters, monteurs, inspecteurs, werkvoorbereiders, technisch medewerkers

Instapniveau

mbo

Cursisten met een technisch mbo-diploma zijn direct toelaatbaar. Geïnteresseerden, die niet aan het vereiste middelbaar niveau voldoen maken een instaptoets bij Wateropleidingen. Slaag je niet voor deze toets? Volg dan de training Basisvaardigheden via Wateropleidingen.

Variant

Dag opleiding

Zelfstudie

5 uur per bijeenkomst

Maximaal aantal deelnemers

20

Aantal bijeenkomsten

19

Coordinator

Examen

de opleiding bevat drie modules die je elk afsluit met een individuele opdracht of een schriftelijk tentamen.

Vaardigheden

RapporterenTrouble shootingData AnalyseArgumenteren

Modules

Module 1 Het drinkwaterbedrijf

Module 2 Water, de grondstof

Module 3 Het distributieprocesVoorlopig inschrijven

Wil je alvast een plaats voor deze opleiding reserveren? Schrijf je dan hier voorlopig in.

Downloads

pdfLesrooster Basisopleiding Drinkwaterdistributie 1-10-2020Download
Nick Hoek BOD

'Na deze opleiding weet je zeker dat je een stevig fundament hebt.'

Nick Hoek
Projectleider (PWN)

"Het lesmateriaal en digitale leeromgeving zijn duidelijk. De DWO maakt overleg met mede cursisten mogelijk, wat het leerproces vergemakkelijkt."

"Je leert hoe een waterbedrijf procesmatig in elkaar zit."