Doel
De Basisopleiding drinkwaterdistributie geeft je een totaaloverzicht van de processen binnen de drinkwaterdistributie. De nadruk ligt op de technische kant van het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en beheer van het distributienet met inbegrip van de basiskennis over vloeistofmechanica en de samenstelling van water. Actuele onderwerpen komen ook aan bod, zoals inspectietechnieken drinkwaterleidingen en continue monitoring van de drinkwaterkwaliteit.
Na afloop van de opleiding heb je inzicht in het primaire watervoorzieningsproces met nadruk op de distributie van drinkwater. Je leert de technische kennis toepassen in complexe situaties.
Inhoud
De opleiding bestaat uit drie modules:
- het drinkwaterbedrijf (8 dagdelen): positie en organisatie van het drinkwaterbedrijf, nieuwe ontwikkelingen, vraag en aanbod, kosten, leveringszekerheid en onderhoud, wetgeving;
- water als grondstof (14 dagdelen): het gedrag van water, de samenstelling van water (chemie en microbiologie) en vloeistofmechanica (berekeningen);
- het distributieproces (16 dagdelen): het ontwerpproces, de aanleg, veiligheid & hygiëne, procesvoering, registratie & controle en onderhoud.
Vorm
De theorie wordt toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de Digitale Wateropleidingen en maak je voorbereidende opdrachten. Deze opdrachten zorgen ervoor dat je op zoek te gaat naar informatie binnen je eigen bedrijf. In de lessen komen dan de verschillen tussen de bedrijven aan de orde. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.
De eerste module sluit je af met een individuele opdracht. Voor het maken van deze opdracht vragen we je een rapport te maken in Word. Heb je deze vaardigheid niet, kijk dan of er binnen je bedrijf een e-learning module beschikbaar is. Module 2 en 3 sluit je af met een schriftelijk tentamen.
Bijzonderheden
De modules 1 en 2 zijn identiek aan de modules 1 en 2 van de Basisopleiding drinkwaterproductie.
Na inschrijving voor deze opleiding wordt gevraagd om het technisch MBO diploma. Heb je dit diploma niet in je bezit? Dan vragen we je een toelatingstoets de maken. Of je volgt de cursus Opfrissen van de basisvaardigheden. Als je extra ondersteuning wilt bij het behandelen van de lesstof, dan kun je studiebegeleiding aanvragen.
De geplande opleidingen en cursussen starten met inachtneming van de richtlijnen van de overheid m.b.t. het coronavirus. De locaties die wij gebruiken zijn ingericht op 1,5-meter-onderwijs en daar waar mogelijk gebruiken wij digitale lesvormen. Hier vind je meer informatie over maatregelen m.b.t. het coronavirus.
Incompany
Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.
Doelgroep
opzichters, monteurs, inspecteurs, werkvoorbereiders, technisch medewerkers
Instapniveau
Cursisten met een technisch mbo-diploma zijn direct toelaatbaar. Geïnteresseerden, die niet aan het vereiste middelbaar niveau voldoen maken een instaptoets bij Wateropleidingen. Slaag je niet voor deze toets? Volg dan de training Basisvaardigheden via Wateropleidingen.
Variant
Zelfstudie
5 uur per bijeenkomst
Maximaal aantal deelnemers
Aantal bijeenkomsten
Coordinator
Examen
de opleiding bevat drie modules die je elk afsluit met een individuele opdracht of een schriftelijk tentamen.
Modules
Module 1 Het drinkwaterbedrijf
Module 2 Water, de grondstof
Module 3 Het distributieproces
