Deskundige veilige drinkwaterinstallaties


Eric van der Blom - Techniek Nederland

Eric van der Blom is al vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van het diploma Deskundige veilige leidingwaterinstallaties. Al vele jaren voor de uitbraak van Legionella in Bovenkarspel maakte Eric zich hard voor deze leerlijn. Door de situatie in Bovenkarspel in 1999 raakte het hele proces in een stroomversnelling.

Uiteindelijk is in 2010 het eerste diploma “Deskundige veilige leidingwaterinstallaties” uitgereikt door Wateropleidingen. Een mijlpaal voor zowel de technische sector als Wateropleidingen. Dit diploma was het eerste erkende branchediploma in de installatiebranche. Een diploma waarmee Uneto-VNI, later Techniek Nederland, laat zien aan leden en relaties dat werken aan kwaliteit voorop staat. Lid zijn van Techniek Nederland is een kwaliteitslabel. Een diploma als Deskundige veilige leidingwaterinstallaties hoort hier dan ook thuis.

Het diploma biedt meerwaarde voor de installateur met een technische mbo- of hbo-opleiding omdat het gaat om specifieke kennis van drinkwaterinstallaties. Dit diploma is een combinatie van twee opleidingen en twee cursussen, variërend van beheer en onderhoud van drinkwaterinstallaties tot met het voorkomen van preventie van bijvoorbeeld Legionella. Zo leert de installateur bijvoorbeeld ook om een risicoanalyse en een beheersplan op te stellen.

Techniek Nederland staat voor samen werken aan kwaliteit en vakmanschap. De branche vraagt hier om, net als opdrachtgevers. Eric blijft werken aan veilige drinkwaterinstallaties in de breedste zin en gezien de toekomstige ontwikkelingen geeft dit nog genoeg uitdagingen.