Doel
Het grondwaterbeheer is een taak van waterschap, gemeente en provincie. Zij zijn verantwoordelijk voor een duurzaam beheer van het grondwatersysteem. Menselijke invloeden moeten goed worden afgewogen. Hier is goede theoretische kennis van de geohydrologie nodig. Je gaat aan de slag met de geologie, grondwatersysteemanalyse en grondwaterkwaliteit van Nederland.
Je leert de theorie achter grondwaterstroming en voert berekeningen uit. Je lost zelf vraagstukken op en beoordeelt aangeleverde voorstellen en uitkomsten van modellen. Je leert kritische vragen stellen zodat je risico’s kunt inschatten. Je voert de belangrijkste berekeningen uit, weet hoe je grondwaterdata analyseert en je hebt ervaring met grondwatertools en modellen.
Inhoud
In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:
- geologie en grondwatersysteem van Nederland;
- verzadigde en onverzadigde zone;
- grondwaterstroming en potentiaaltheorie;
- grondwaterdata en monitoren;
- systeemanalyse;
- grondwaterberekeningen en tools;
- grondwatermodellering;
- interactie grondwater en omgeving; natuur, landbouw, stad;
- wetgeving en beleid, deltaprogramma.
Vorm
De theorie wordt behandeld aan de hand van praktijksituaties die je deels zelf kunt inbrengen. Tijdens de excursie ga je aan de slag met grondwatermetingen en grondboringen. In de praktijkopdrachten komt de relatie geologie en hydrologie uitgebreid aan bod.
Incompany
Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.
Doelgroep
Beleidsmedewerkers, junior hydrologen, projectleiders, vergunningverleners
Instapniveau
Variant
Zelfstudie
8 uur per bijeenkomst
Duur
Maximaal aantal deelnemers
Coordinator
Examen
De opleiding wordt getoetst met een eindopdracht.
Herexamenkosten vallen buiten de cursusprijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.