Bel ons 030-6069400 | Login DWO | Privacy

Bel ons 030-6069400 | Login DWO | Privacy

Opleiding

Basisopleiding RioleringCursus overzicht
Locatie Start Eind Prijs
EINDHOVEN 04-09-2018 11-06-2019 3.150,00 Direct inschrijven
UTRECHT 06-09-2018 13-06-2019 3.150,00 Direct inschrijven

Doel

De gemeente heeft op watergebied drie wettelijke zorgplichten: voor afvalwater, hemelwater en grondwater. Het achterliggende doel is de volksgezondheid. De Basisopleiding Riolering richt zich op deze brede watertaak van de gemeente in drie modules: Context en zorgplichten, Ontwerpen en Beheren.

In de eerste module leer je dat de gemeente aan haar zorgplichten voldoet met het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP). Je leert de structuur en invulling van dit plan en de financiële onderbouwing. Ook leer je hoe met riolering de gevolgen van klimaatverandering beheerst kunnen worden, zoals het voorkomen van wateroverlast (bijv. overstromingen). In module 2 maak je met een aantal medecursisten een eenvoudig rioolontwerp. Module 3 gaat over rioleringsbeheer op strategisch niveau. Je leert hier hoe je de toestand van de riolering onderzoekt en beoordeelt en een plan opstelt om het beheer uit te voeren.

Inhoud

De opleiding bestaat uit drie modules:

  1. Context en zorgplichten (7 dagdelen): Riolering in Nederland, zorgplichten, wetgeving en beleid, type rioolsystemen en voor- en nadelen, relatie met stedelijk watersysteem, gemeentelijk rioleringsplan;
  2. Ontwerpen (11 dagdelen): belasting op systeem, grondslagen en normen, hydraulisch en fysiek ontwerp, verbeteringsmaatregelen, afkoppelen, regenwatervoorzieningen, persleidingen, rekenmodellen;
  3. Beheren (10 dagdelen): gegevensbeheer, onderzoek, meten, inspecteren, beoordelen, opstellen plannen, borging van maatregelen, exploitatie systeem.

Vorm

De Basisopleiding Riolering is een theoretische opleiding. In module 2 volg je een practicum bij de Technische Universiteit Delft, onder begeleiding van de docenten. Dit practicum koppelt de theorie aan de praktijk en is daarmee een waardevol onderdeel binnen de opleiding.

In alle modules maken de docenten gebruik van casussen en eigen praktijkvoorbeelden om de theorie te verduidelijken. Daarnaast stimuleren zij de cursisten om eigen praktijksituaties in te brengen.

In de opleiding wordt gebruik gemaakt van de Kennisbank Stedelijk Waterbeheer van Stichting RIONED.

Bijzonderheden

  • Na inschrijving voor deze opleiding volgt een schriftelijke intake. Doel van de intake is beoordelen of jouw vooropleiding en/of werkervaring aansluit bij deze opleiding. Ook krijg je een passend studieadvies, zodat je goed voorbereid aan de opleiding begint. Docenten laten hun lessen zo goed mogelijk aansluiten op basis van informatie uit de intakes.
  • Beschik je niet over het vereiste niveau of voldoende civieltechnische vaardigheden, dan raden we je aan de Hydraulicatraining Riolering te volgen.

  • basisopleidingen zijn brede opleidingen, waarvan de inhoud zoveel mogelijk toegepast wordt in de werkpraktijk van cursisten.

In company

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van je organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Met een in-company opleiding beperk je reiskosten, reistijd en stimuleer je werkplekleren.

Wil je deze opleiding in-company aanvragen voor medewerkers? Neem contact met ons op.


Doelgroep

projectleiders, adviseurs, ontwerpers en beleidsmedewerkers riolering/stedelijk water

Instapniveau

hbo

Variant

Avond opleiding

Zelfstudie

4 uur per bijeenkomst

Maximaal aantal deelnemers

22

Aantal bijeenkomsten

28

Naam coördinator

Petra Barte

Vaardigheden

SamenwerkenRapporterenPresenterenCreatieve oplossingen bedenken

Modules

Module 1 Context en zorgplicht

Module 2 Ontwerpen

Module 3 Beheren


Cursus overzicht
Locatie Start Eind Prijs
EINDHOVEN 04-09-2018 11-06-2019 3.150,00 Direct inschrijven
UTRECHT 06-09-2018 13-06-2019 3.150,00 Direct inschrijven

Cijfer

Slagingspercentage
78%

Voorlopige inschrijving

Wil je alvast een plaats bij de opleiding of cursus van je keuze reserveren? Schrijf je dan hier voorlopig in.

Je hebt daarna vijf werkdagen om je inschrijving definitief te maken.

“Zeer compleet, alle belangrijke onderwerpen uit m’n werk zijn grondig behandeld. Deskundige en enthousiaste docenten, de case was leuk om te doen en het practicum hielp me om de theorie zichtbaar te maken.”

Riolering en stedelijk water, rioleringsbuizen in winkelstraat 960 x 600

'Ook werkgevers waarderen de opleiding en stellen deze steeds vaker als functie eis.'

François Clemens
(Deltares)

Downloads

pdfLesrooster BOR Utrecht 2018-2019 Gr1Download
pdfLesrooster BOR Utrecht 2018-2019 Gr2Download
pdfLesrooster BOR Zwolle 2018-2019Download