Bel ons 030-6069400 | Login DWO | Privacy

Bel ons 030-6069400 | Login DWO | Privacy

Opleiding

Basisopleiding RioleringCursus overzicht
Locatie Start Eind Prijs
EINDHOVEN 01-09-2020 20-04-2021 3.325,00 Direct inschrijven
UTRECHT 03-09-2020 22-04-2021 3.325,00 Direct inschrijven

Doel

De uitvoering in Utrecht met lesdagen op de woensdag (start 2 september) zit vol. Aanmelden kan alleen nog voor de uitvoering in Utrecht met de lesdagen op donderdag (start 3 september) en de uitvoering in Eindhoven.

De gemeente heeft op watergebied drie wettelijke zorgplichten: voor afvalwater, hemelwater en grondwater. Het achterliggende doel is de volksgezondheid.

De Basisopleiding Riolering richt zich op deze brede watertaak van de gemeente in drie modules: Context en zorgplichten, Ontwerpen en Beheren. In de eerste module leer je dat de gemeente aan haar zorgplichten voldoet met het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP). Je leert de structuur en invulling van dit plan en de financiële onderbouwing. Ook leer je hoe met riolering de gevolgen van klimaatverandering beheerst kunnen worden, zoals het voorkomen van wateroverlast (bijv. overstromingen). In module 2 maak je met een aantal medecursisten een eenvoudig rioolontwerp. Module 3 gaat over rioleringsbeheer op strategisch niveau. Je leert hier hoe je de toestand van de riolering onderzoekt en beoordeelt en een plan opstelt om het beheer uit te voeren.

Inhoud

De opleiding bestaat uit drie modules:

  1. Context en zorgplichten (7 dagdelen): Riolering in Nederland, zorgplichten, wetgeving en beleid, type rioolsystemen en voor- en nadelen, relatie met stedelijk watersysteem, gemeentelijk rioleringsplan;
  2. Ontwerpen (10 dagdelen): belasting op systeem, grondslagen en normen, hydraulisch en fysiek ontwerp, verbeteringsmaatregelen, afkoppelen, regenwatervoorzieningen, persleidingen, rekenmodellen;
  3. Beheren (8 dagdelen): gegevensbeheer, onderzoek, meten, inspecteren, beoordelen, opstellen plannen, borging van maatregelen, exploitatie systeem.

Vorm

De Basisopleiding Riolering is een theoretische opleiding. In module 2 volg je een practicum bij de Technische Universiteit Delft, onder begeleiding van de docenten. Dit practicum koppelt de theorie aan de praktijk en is daarmee een waardevol onderdeel binnen de opleiding.

In alle modules maken de docenten gebruik van casussen en eigen praktijkvoorbeelden om de theorie te verduidelijken. Daarnaast stimuleren zij de cursisten om eigen praktijksituaties in te brengen.

In de opleiding wordt gebruik gemaakt van de Kennisbank Stedelijk Waterbeheer van Stichting RIONED.

Bijzonderheden

Wateropleidingen houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM met betrekking tot het coronavirus. Kijk hier voor de actuele status over de doorgang van cursussen. Omdat de situatie van dag tot dag kan veranderen, hanteren wij versoepelde voorwaarden voor inschrijvingen. Deze vind je hier.

Na inschrijving voor deze opleiding volgt een schriftelijke intake. Doel van de intake is beoordelen of jouw vooropleiding en/of werkervaring aansluit bij deze opleiding. Ook krijg je een passend studieadvies, zodat je goed voorbereid aan de opleiding begint. Docenten laten hun lessen zo goed mogelijk aansluiten op basis van informatie uit de intakes.

Beschik je niet over het vereiste niveau of voldoende civieltechnische vaardigheden, dan raden we je aan de Hydraulicatraining Riolering te volgen.

Incompany

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

Projectleiders, adviseurs, ontwerpers en beleidsmedewerkers riolering/stedelijk water

Instapniveau

hbo

Variant

Avond opleiding

Zelfstudie

4 uur per bijeenkomst

Maximaal aantal deelnemers

22

Aantal bijeenkomsten

25

Coordinator

Vaardigheden

SamenwerkenRapporterenPresenterenCreatieve oplossingen bedenken

Modules

Module 1 Context en zorgplicht

Module 2 Ontwerpen

Module 3 Beheren


Cursus overzicht
Locatie Start Eind Prijs
EINDHOVEN 01-09-2020 20-04-2021 3.325,00 Direct inschrijven
UTRECHT 03-09-2020 22-04-2021 3.325,00 Direct inschrijven

Voorlopig inschrijven

Wil je alvast een plaats voor deze opleiding reserveren? Schrijf je dan hier voorlopig in.

Downloads

pdfLesrooster Basisopleiding Riolering 2-9-2020Download
Riolering en stedelijk water, rioleringsbuizen in winkelstraat 960 x 600

'Ook werkgevers waarderen de opleiding en stellen deze steeds vaker als functie eis.'

François Clemens
(Deltares)

“Zeer compleet, alle belangrijke onderwerpen uit m’n werk zijn grondig behandeld. Deskundige en enthousiaste docenten, de case was leuk om te doen en het practicum hielp me om de theorie zichtbaar te maken.”