Doel

Het grondwaterbeheer is een taak van waterschap, gemeente en provincie. Zij zijn verantwoordelijk voor een duurzaam beheer van het grondwatersysteem. Menselijke invloeden moeten goed worden afgewogen. Hier is goede theoretische kennis van de geohydrologie nodig. Je gaat aan de slag met de geologie, grondwatersysteemanalyse en grondwaterkwaliteit van Nederland.

Je leert de theorie achter grondwaterstroming en voert berekeningen uit. Je lost zelf vraagstukken op en beoordeelt aangeleverde voorstellen en uitkomsten van modellen. Je leert kritische vragen stellen zodat je risico’s kunt inschatten. Je voert de belangrijkste berekeningen uit, weet hoe je grondwaterdata analyseert en je hebt ervaring met grondwatertools en modellen.

Inhoud

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • geologie en grondwatersysteem van Nederland;
  • verzadigde en onverzadigde zone;
  • grondwaterstroming en potentiaaltheorie;
  • grondwaterdata en monitoren;
  • systeemanalyse;
  • grondwaterberekeningen en tools;
  • grondwatermodellering;
  • interactie grondwater en omgeving; natuur, landbouw, stad;
  • wetgeving en beleid, deltaprogramma.

Vorm

De theorie wordt behandeld aan de hand van praktijksituaties die je deels zelf kunt inbrengen. Tijdens de excursie ga je aan de slag met grondwatermetingen en grondboringen. In de praktijkopdrachten komt de relatie geologie en hydrologie uitgebreid aan bod.

Incompany

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

Beleidsmedewerkers, junior hydrologen, projectleiders, vergunningverleners

Instapniveau

hbo

Variant

Dag opleiding

Zelfstudie

8 uur per bijeenkomst

Duur

7 bijeenkomsten

Coordinator

Examen

De opleiding wordt getoetst met een eindopdracht.

Herexamenkosten vallen buiten de cursusprijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.“De cursus Geohydrologie geeft zowel een horizontale als verticale inkijk in de bodem en hydrologie van Nederland. Dit gecombineerd met op praktijk gebaseerde oefeningen.”
- Diederik van Ameijde (BOOT Organiserend Ingenieursburo bv)