Opleiding Basiskennis Waterkeringen bij Waterschap Scheldestromen


Eind 2019 hebben we de opleiding Basiskennis Waterkeringen incompany uitgevoerd bij Waterschap Scheldestromen. 16 deelnemers van Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat namen deel aan de opleiding om meer inzicht te krijgen in de technische en beleidsmatige aspecten van het beheer van waterkeringen. Na het volgen van de opleiding beschikken de deelnemers over de benodigde kennis om op verantwoorde wijze het beheer en onderhoud van waterkeringen uit te voeren.

In november vond de excursie horende bij deze opleiding plaats. In het personeelsblad WIJ van Waterschap Scheldestromen stond onderstaand artikel.

BWS_schelde

Foto: Rudy Visser
Tekst: waterschap Scheldestromen, team Communicatie

Puzzelstukjes vallen in elkaar

Een échte waterschapper laat zich niet tegenhouden door een paar druppels water. Gewapend met regenjassen en paraplu’s staat een groep waterschappers en rijkswaterstaters klaar voor hun excursie van de cursus basiskennis waterkeringen. In de regen. Cursusleider van vandaag is Lambert Vendrik. Lambert is niet alleen beleidsmedewerker waterkeringen, maar werkt ook parttime als docent voor Wateropleidingen.

Eén van Lamberts cursisten is Samantha van Schaick. Sinds september is ze in dienst als beleidsmedewerker waterkeringen: “Eigenlijk volgt iedereen die iets met waterkeringen doet deze cursus, legt ze uit. We leren onder andere wat de achtergrond van de overstromingskans is, maar ook het beheer en onderhoud van dijken komt aan bod. In de groep zit ook aantal collega’s van Rijkswaterstaat en van het ingenieursbureau. Uit de groep komen positieve geluiden: “Sommigen van ons werken al langer bij het waterschap, maar gaan zich nu meer bezighouden met waterkeringen.” Een ander vult aan: “Omdat we het onderwerp vanuit verschillende disciplines bekijken, vallen voor mij wat puzzelstukjes in elkaar.”

Lambert begeleidt zijn cursisten langs enkele regionale waterkeringen en een paar bijzondere waterkerende constructies in Middelburg. Ongeveer de helft van de cursisten is medewerker van Rijkswaterstaat. “Mede vanuit de Waterwet zijn Rijkswaterstaat en de waterschappen verplicht om meer samen te werken”, legt Lambert uit.

Dat verschillende overheden veel samenwerken, blijkt ook bij één van de eerste kunstwerken die de groep bezoekt: de spoorwegovergang bij de Schroebrug. Waterschap, Rijkswaterstaat en de gemeente Middelburg hebben allemaal hun eigen rol bij het afsluiten van de spoorwegovergang. De één is verantwoordelijk voor de spoorweg, de ander voor de autoweg. Goede samenwerking is heel belangrijk. “Door deze cursus te volgen, spreken we dezelfde taal.”

Meer weten?

Op deze pagina lees je meer over de opleiding Basiskennis Waterkeringen. Voor meer informatie over de mogelijkheden van een incompany opleiding, kun je contact met ons opnemen.