Doel

Dijkwachten zijn medewerkers van waterschappen of burgers die bij hoog water vrijwillig de waterkering controleren of deze goed functioneert en of er geen scheuren of andere beschadigingen zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dijkwachten en senior dijkwachten. Alle dijkwachten krijgen een opleiding van het waterschap om de inspecties goed te kunnen uitvoeren. Dijkwachten worden vervolgens gecertificeerd door het waterschap.

Om Senior Dijkwacht te worden volg je ook een opleiding bij je waterschap. Na die opleiding maak je de toets voor de senior dijkwacht bij Wateropleidingen. Als je deze toets succesvol hebt gemaakt, ontvang je het certificaat. Met dit certificaat laat jij aantoonbaar zien de vereiste kennis te hebben. Hierdoor kunnen waterschappen bij calamiteiten Senior Dijkwachten uitwisselen, omdat geborgd is dat zij over dezelfde kennis beschikken.

Inhoud

Het examen bestaat uit 20 meerkeuzevragen en duurt 30 minuten. Een deelnemer die meer dan 16 vragen goed beantwoordt, is geslaagd en ontvangt het certificaat Senior Dijkwacht.

Het certificaat is 4 jaar geldig.

Vorm

Het examen wordt incompany bij waterschappen afgenomen. De kosten voor het afnemen van het examen bedragen € 950,- per groep. Het is mogelijk dat waterschappen zelf surveilleren tijdens de toets. De groepsprijs is dan €750. Per verstrekt certificaat wordt € 35,- in rekening gebracht.

Incompany

Het examen aanvragen kan via dit formulier.


Doelgroep

Dijkwachten die de opleiding tot senior dijkwacht gevolgd hebben

Instapniveau

divers

Variant

Dag opleiding

CoordinatorExamen aanvragen

Vraag hier het examen voor Senior Dijkwacht aan.

Download

pdfPresentatie certificering landelijke dijkwacht (21-05-2019)Download