Even voorstellen: Nicole Mol

29 augustus 2022

Misschien heb je de afgelopen maanden één van de vacatures bij Wateropleidingen voorbij zien komen. Met het oog op het nieuwe cursusjaar waren we op zoek naar versterking en gelukkig hebben wij deze ook gevonden. Deze zomer zijn er enkele nieuwe collega’s bij Wateropleidingen gestart en deze stellen we graag aan je voor. We beginnen met Nicole Mol, onze nieuwe Opleidingskundig Adviseur.

Maak_kennis_met_Nicole

Kun je wat over jezelf vertellen?
Mijn naam is Nicole, 58 jaar en ik woon in Culemborg. Ik heb verschillende functies gehad met een hele herkenbare rode draad: het begeleiden en opleiden van medewerkers. Na mijn hbo-opleiding Facilitaire dienstverlening heb ik gewerkt in horeca en bedrijfscatering als leidinggevende, en later als opleidingsadviseur. Omdat ik graag verder wilde met opleidingen, ben ik overgestapt naar de functie van docent hospitality bij mijn “oude” opleiding. Aangezien de afstand Culemborg – Den Haag mij teveel werd, heb ik een tijdje gewerkt als inkoopassistent bij een inkooporganisatie voor supermarkten. Dat viel goed te combineren met het werken als freelance docent basismanagement bij Scheidegger in de avonduren.

Vanaf 2010 heb ik gewerkt bij facilitair opleidingsbureau UL-Team als opleidingsadviseur en trainer. Samen met de directeur heb ik in de afgelopen 12,5 jaar dit opleidingsbureau opgezet en uitgebouwd. Klantcontact, ondersteunen van trainers, ontwikkelen van cursussen en lesmateriaal en het zelf verzorgen van (online) trainingen op gebied van leidinggeven en communicatie waren mijn hoofdtaken. Tijdens mijn werk bij UL-Team heb ik de deeltijdopleiding Opleidingskunde afgerond, zodat ik met meer kennis en zelfvertrouwen mijn werkzaamheden kon uitvoeren.

Maar na al die jaren in de facilitaire branche werd het tijd voor iets anders: wel dezelfde taken, maar in een andere branche en andere organisatie. Oud-watercollega Angela Roerdink maakte mij enthousiast voor de waterbranche en ze heeft niets teveel gezegd. De diversiteit en actualiteit van de thema’s in deze sector is heel breed. Ik heb er erg veel zin in om me daarin te verdiepen!

Hoe heb je je start ervaren?
Heel positief en gastvrij: wat een fijne collega’s werken er bij Wateropleidingen! En wat een leuke gesprekken heb ik al gehad met docenten en opdrachtgevers uit de watersector. In de week van mijn start kon ik direct aansluiten bij de Docentendag in Kamerik. Dat was een hele ontspannen en fijne manier om kennis te maken met mijn nieuwe collega’s en vele docenten. Echt een topdag!

Tijdens mijn inwerkperiode heb ik uitgebreid kennis gemaakt met collega’s en hun werkzaamheden. Ik vond het zeer fijn dat hier tijd en ruimte voor was. Ook heb ik me ingelezen in opleidingen, lesmaterialen en procedures. Dat ziet er gedegen en professioneel uit. Aan het brede aanbod van opleidingen en cursussen is goed te zien dat de waterbranche heel omvangrijk is. Wat dat betreft gaat er een wereld voor mij open!

Uit evaluatiecijfers lees ik dat het aanbod en de manier van lesgeven heel goed gewaardeerd wordt door de deelnemers. Het valt me daarbij op dat tips en opmerkingen voor verbetering direct worden opgepakt. Dat continu werken aan kwaliteit spreekt mij erg aan.

Wat mij verder opviel is de wijze waarop Wateropleidingen is omgegaan met opleiden na de uitbraak van corona in 2020. Uit eigen ervaring weet ik dat de plotselinge omzetting van fysieke lessen naar online varianten heel ingrijpend is voor alle betrokkenen. Fysiek een les voorbereiden en uitvoeren is zo anders dan online. Dit vraagt zo’n andere organisatie en vooral ook een andere mindset. Als ik dan zie hoe docenten en collega’s van Wateropleidingen om zijn gegaan met deze verandering en samen de lessen online hebben vormgegeven, dan ben ik echt onder de indruk. Juist zo’n verandering laat de kracht van een organisatie zien. Echt petje af!

Waarvoor kunnen mensen bij je terecht?
Onze docenten zijn de sleutels voor succes als Wateropleidingen. Ik vind het daarom belangrijk dat docenten zich gesteund voelen in hun didactische rol, want lesgeven is zoveel meer dan ‘alleen iets uitleggen’. Korte lijntjes en verbinding vind ik belangrijk, dus docenten kunnen mij altijd bellen of mailen voor praktische tips. Verder wil ik graag samen met docenten onderzoeken waar en hoe ze hun wijze van lesgeven nog meer kunnen laten aansluiten bij de deelnemers en hun werkpraktijk.

Collega’s kunnen bij mij terecht met vragen over de opbouw van opleidingen, ontwikkelen van lesmateriaal en het meedenken over maatwerkopleidingen. Ook ga ik graag op bezoek bij onze opdrachtgevers in de watersector, want verbinding maken met de werkpraktijk helpt om samen te zorgen voor een optimale kwaliteit.