Opleiding

Hogere techniek afvalwaterzuivering (HTAZ)Cursus overzicht
Locatie Start Eind Prijs
ZWOLLE 09-10-2024 21-05-2025 3.895,00 Direct inschrijven
UTRECHT 10-10-2024 22-05-2025 3.895,00 Direct inschrijven

Doel

De technieken en processen in afvalwaterzuivering ontwikkelen zich. De strengere effluenteisen en het streven naar zo laag mogelijke bedrijfskosten met een zo hoog mogelijk zuiveringsrendement zijn hier debet aan. Nieuwe ontwikkelingen vereisen inzicht in een nauwkeurig ontwerp en beheer. De focus ligt op het proces om van een afvalwateropgave tot een optimaal werkende zuivering te komen, rekening houdend met bedrijfswaarden en toekomstige ontwikkelingen.

In deze opleiding leer je complexe problemen analyseren en beoordelen. Deze problemen kunnen zich voordoen bij bestaande installaties of bij de opstart van nieuwe installaties. Je leert de juiste oplossingen kiezen en te implementeren. Na afloop kun je situaties die zich voordoen bij de start en procesvoering van riool- en afvalwaterzuiveringsinstallaties analyseren, beoordelen en verbeteren.

Inhoud

De opleiding bestaat uit 3 modules:

  1. Zuiveren van afvalwater (7 avonden):
    Zuiveringsproces van afvalwater, zuiveringstechnieken.
  2. Ontwerp, beheer en troubleshooting (14 avonden):
    Programma van eisen bij nieuwbouw of uitbreiding, systeemkeuze, dimensioneren van ontwerpen, projectaanpak, kosten, opstarten en testen van een zuiveringsinstallatie, procesbeheersing, assetmanagement, bottlenecks, troubleshooting water en slib.
  3. Presentatie en groepsopdracht

Vorm

In de opleiding staat het toepassen van jouw proceskennis in nieuwe situaties centraal. De lessen worden fysiek en digitaal aangeboden. Het ontwerp van een nieuwe zuivering, implementatie van nieuwe technieken en het uitdenken van innovaties komen als praktijkvoorbeelden voorbij. Je werkt individueel en in groepen aan opdrachten die via de Digitale Wateropleidingen (DWO) worden aangeboden. In de DWO doorloop je individuele online leeractiviteiten en deel je ervaringen en ideeën. Tijdens module 3 werk je samen met je mede-cursisten aan een opdracht die je presenteert aan de hele groep.

Programma

Deze opleiding bestaat uit 11 fysieke bijeenkomsten, 4 individuele online leeractiviteiten en 6 digitale lessen. In het lesrooster zie je hoe de lessen verdeeld zijn.

Hogere techniek afvalwaterzuivering Utrecht lesrooster 10-10-2024 (pdf, 309 kB)

Hogere techniek afvalwaterzuivering Zwolle lesrooster 9-10-2024 (pdf, 317 kB)

Incompany

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

Afvalwater- en procestechnologen, adviseurs en medewerkers die betrokken zijn bij renovatie of ontwerp en realisatie van nieuwbouw zuiveringen

Instapniveau

hbo/wo

Diploma UTAZ( eindcijfer >7.5) minimaal 5 jaar werkervaring met (afval)waterzuivering is een vereiste

Variant

Avond opleiding

Zelfstudie

6 uur per bijeenkomst

Duur

21 avonden

Maximaal aantal deelnemers

20

Coordinator

Examen

De eerste twee modules sluit je af met een examen. In module 3 voer je een groepsopdracht uit.

Herexamenkosten vallen buiten de cursusprijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.


Cursus overzicht
Locatie Start Eind Prijs
ZWOLLE 09-10-2024 21-05-2025 3.895,00 Direct inschrijven
UTRECHT 10-10-2024 22-05-2025 3.895,00 Direct inschrijven

marcel_van_zutphen_600x600

‘De coalities worden tijdens deze cursus al gesmeed’

Marcel van Zutphen
Adviseur Onderhoudsmanagement/Assetmanagement (Waterschap Vechtstromen)

"De HTAZ werkt zeer inspirerend! Wij zijn bezig met het optimaliseren van de defosfatering en slibvergisting van diverse rwzi’s. De opleiding heeft hierin een toegevoegde waarde."
- Claus van der Zalm (Hoogheemraadschap van Rijnland)

"Een hele goede theoretische en praktijk gerichte opleiding die je direct kan toepassen op je eigen werk. En je krijgt er goede en leuke connecties bij voor de toekomst."
- Ralph Terlouw. Proces technoloog (Veolia Nederland B.V.)