Kennis borgen voor jouw organisatie


Naast het verzorgen van opleidingen levert Wateropleidingen ook tal van andere diensten. Zo helpen wij diverse gemeenten, provincies, drinkwaterbedrijven, waterschappen en RWS met het borgen van de aanwezige kennis binnen hun organisatie.

Stel, je organisatie neemt binnenkort afscheid van een aantal collega’s (leaving experts). En ook nog allemaal van dezelfde afdeling. Of één van je collega’s is een echte expert in zijn of haar vak. Wat nu? Want met elkaar bezitten zij heel veel inhoudelijke kennis. Voordat zij echt afscheid nemen wil je hun kennis borgen zodat deze kennis beschikbaar is voor nieuwe medewerkers. Maar hoe doe je dat? Wateropleidingen helpt je hier graag bij.

kenniskaart_swo

Kennis inzichtelijk maken
Een pragmatische manier om te beginnen is het maken van een kenniskaart. Voor elke collega die je organisatie verlaat organiseren we een individuele dag. Op deze dag maken we de kenniskaart. Hier leggen we alle taken van je collega vast. Op welk niveau je collega deze taken uitvoert en welke kennisbronnen hij of zij hierbij gebruikt (expliciete kennis). Heel nauwkeurig. We leggen ook vast welke tips (hoe) de kennisdrager heeft bij het uitvoeren van een taak (impliciete kennis). Een belangrijk criterium is welke kennis overdraagbaar. Hier gaan we uitgebreid op in.

Een kenniskaart geeft  inzicht over de aanwezige kennis van je collega. Individueel. Een kenniskaart laat duidelijk zien welke kennis overgedragen moet worden aan collega’s. Transparant dus. Zo ben je goed voorbereid op de experts die je organisatie verlaten.

Kennis overdragen naar de organisatie
Nadat de kennis in kaart is gebracht, helpen we om deze te delen met collega’s. Dit kan door workshops te organiseren in allerlei soorten en maten. De vertrekkende collega draagt zijn of haar inhoudelijke kennis letterlijk over aan collega’s die de taken gaan overnemen. Of de expert deelt zijn kennis met andere collega’s. Zo blijft de kennis beschikbaar binnen je organisatie.

Een werkwijze die wij steeds vaker inzetten is het maken van een kennisclip. Een vakinhoudelijke weergave van een onderwerp door een expert, afgewisseld met animaties. Hiermee kan in een korte tijd op effectieve wijze informatie worden gedeeld.

Meer weten?
Wil je meer weten over kennis borgen voor jouw organisatie? We denken graag met je mee. Neem hiervoor contact op met Claudia Peters.