Wateropleidingen organiseert kennisdagen voor VMBO docenten

6 juli 2017

Wat is gezonder: een fles Bar-le-Duc of kraanwater in Bunnik?

Wateropleidingen organiseert bijscholing dagen voor VMBO docenten

Wateropleidingen organiseert kennisdagen voor VMBO docenten

Op het reguliere VMBO wordt, bij het Profiel Groen, het keuzevak Water aangeboden. De VMBO- docenten hebben gedegen vakkennis nodig om deze lessen te kunnen verzorgen. Voor de meeste docenten is dit keuzevak compleet nieuw. Naast vakkennis, hebben zij ideeën nodig om de theorie door praktijkvoorbeelden aan hun leerlingen over te brengen.

Wateropleidingen is gevraagd om drie verschillende trainingsdagen te ontwikkelen, passend bij de omschrijving van het Keuzevak Water. Wat zit er in water, wat is water, waar komt het vandaan? Wat is stedelijk water en verschilt dit van landelijk water?

Gisteren vond de eerste dag plaats uit deze reeks van 3. Het thema van de dag was: Wat zit er in water?

De dag stond in het teken van een kennismaking met water. Door middel van een minitoets over water, gaf de docent Drs. Mario Maessen (KWR Water) in de ochtend de VMBO-docenten een kijkje in de breedte van de watersector in Nederland. Waarom is de zee zout? Is het gezond om 100% water te drinken? Wat zijn twee manieren om de afvoer van stedelijk water te vertragen? Wat is gezonder: een fles Bar-le-Duc of kraanwater in Bunnik?

Natuurlijk deelde de docent ook leuke watertrucjes waarmee straks in de klas de lesstof voor de VMBO-leerlingen nog duidelijker wordt. Na de lunch gingen de VMBO-docenten zelf met de praktijk aan de slag. Zo konden zij verschillende soorten water proeven en de kwaliteit van het water bepalen. Uiteraard nodigde de docent hen ook uit om in waadpak het water in te gaan. Zelf doen, zelf zien en zelf ontdekken. Deze dag waren de docenten de leerlingen. Eén docent maakte opnamen met zijn 360˚ camera om de beelden te gebruiken in zijn lessen. Zo kan hij de natuur naar binnen brengen in zijn klas, zelfs als het seizoen dit buiten niet toe laat.

In september staan de twee andere trainingsdagen gepland. De thema’s dan zijn; Teveel of te weinig water? en; Van vies naar schoon water.

Ook interesse in een speciale op maat gemaakte kennisdag voor jouw medewerkers? Neem dan contact op met Wateropleidingen.