Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief
AanmeldenOp speelse wijze leren: Serious game bij Dijktechniek
Een serious game spelen is een vorm van leren. Het is een aantrekkelijke manier om kennis en inzicht over te dragen en om deelnemers ergens beter in te laten worden. De uitdaging is om een game zo op te zetten, dat deelnemers er zich volledig in herkennen en opgaan in het spel. De game als optimale mix van kennis en inzicht over het onderwerp en entertainment.
Een eenvoudige serious game die al door veel docenten wordt gebruikt bij Wateropleidingen en die vooral een vlucht heeft genomen in coronatijd, is de Kahootquiz. Ook dit is een spel waarin je op een aantrekkelijke manier kennis en inzicht toetst. Heel laagdrempelig voor docent en deelnemer in gebruik en uitvoering, en de manier om deelnemers op een andere wijze te laten leren.
Eigen serious games voor Wateropleidingen
Vorig jaar heeft Wateropleidingen op twee verschillende manieren een serious game ingezet. Zo heeft Bram Ooms een game ontwikkeld om deelnemers van meerdere opleidingen op gebied van Afvalwaterzuivering met elkaar in gesprek te laten gaan over het vakgebied. Daarnaast is er voor de opleiding Dijktechniek een serious game over Dijkdilemma’s uitgevoerd door de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Luister hieronder naar het interview over deze samenwerking.
Didactische meerwaarde van een game
Twee initiatieven om met elkaar te komen tot een passende opzet voor een eigen Wateropleidingen serious game. Vanuit didactisch oogpunt willen we graag games inzetten in onze opleidingen, omdat ze meerwaarde opleveren. Een game zorgt dat de speler ergens beter in wordt. Dat hij/zij leert: kennis verdiept of verbreedt, inzichten opdoet en zichzelf ontwikkelt. En uit onderzoeken blijkt dat leren met games, de deelnemers een positief gevoel geeft.
Om die didactische meerwaarde te verkrijgen is een optimale combinatie nodig van interactie, het verhaal/de context en uitdagingen of beloningen.
Toekomst van gaming
Juist die combinatie van actief leren met een positief gevoel, maakt dat Wateropleidingen de serious game omarmt voor haar opleidingen. Niet voor niets is nu een collega in het kader van haar studie bezig om voor de opleiding Waterbeheer een serious game te ontwikkelen om. Een game die helpt om het integrale karakter van het waterbeheer in Nederland op een aantrekkelijke manier inzichtelijk te maken voor deelnemers.
Meer informatie over dit artikel?
Nicole Mol
Nicole.mol@wateropleidingen.nl 030 60 69 411