KIAD persoonscertificering in drinkwatersector van start


Op dinsdag 6 februari is het officiële startschot gegeven voor de landelijke invoering van Kwaliteit Instructie Aanleg Drinkwater (KIAD). Het is een initiatief van de drinkwaterbedrijven en Bouwend Nederland met als doel om de kwaliteit van aanleg en ingrepen in het drinkwaterdistributienet te garanderen. Wateropleidingen verzorgt namens Stichting KIAD het gehele certificeringstraject.

Opening_KIAD

De drinkwaterbedrijven gaan het KIAD certificaat vanaf 2018 gefaseerd invoeren voor iedereen die drinkwaterleidingen aanlegt of ingrepen verricht aan het drinkwaterdistributienet tot en met rond 200mm. Monteurs dienen elke vier jaar opnieuw hun persoonscertificering te halen. Hierbij wordt getoetst of hun theoretische en praktische handelingsvaardigheden op het gebied van veiligheid, hygiëne en kwaliteit voldoen aan de gestelde eisen die in de drinkwaterbranche gelden. Er zijn twee certificaten:

Theorie en praktijkexamen
In opdracht van Stichting KIAD heeft Wateropleidingen het gehele proces rond het ontwikkelen en afnemen van deze certificering verzorgd. De persoonscertificering bestaat uit een theorie en praktijkexamen. Het theorie examen wordt digitaal afgenomen. Cursisten kunnen hierbij zelf een datum kiezen en gebruikmaken van 19 locaties in Nederland. Wateropleidingen heeft de examenvragen opgesteld in samenspraak met een constructiegroep met inhoudsdeskundigen vanuit de drinkwaterbedrijven en de aannemerij.

Het praktijkexamen wordt in groepen van 5 deelnemers afgenomen. Voor de praktijktoets coacht Wateropleidingen de assessoren en verzorgt het de normeringsrichtlijnen.

Meer weten?
Meer informatie over KIAD vind je op de pagina van het vakgebied Drinkwater. Voor meer informatie kun je ook contact opnemen via kiad@wateropleidingen.nl of 030 60 69 400.


Maatwerkproject

Wil je weten hoe Wateropleidingen dit project heeft opgezet en uitgevoerd?