Cursisten UTAZ Utrecht op excursie bij rwzi Amersfoort


Maandag 12 november was de UTAZ klas uit Utrecht op uitnodiging van Waterschap Vallei en Veluwe op excursie bij rwzi Amersfoort.

utaz_2

Na een warm onthaal met koffie, thee en heerlijke Limburgse vlaaien werd er door Wouter Steensma een presentatie gegeven over de duurzame ontwikkeling van de rwzi. In zijn verhaal kwamen de reguliere zuiveringsmethodes aan bod, maar ook de vele innovaties waar deze zuivering over beschikt. Zo hebben zij bijvoorbeeld de Pearl reactor, welke struviet verwijderd vanuit het centraat en filtraat water. De struviet parels worden gebruikt als kunstmest. In de DEMON wordt stikstof uit het water gehaald. Deze installatie levert een grote besparing aan chemicaliën op. Door de toepassing van thermische drukhydrolyse wordt uit het slib een grotere gasproductie verkregen. Met grote WKK’s wordt er energie mee opgewekt. De zuivering is dan ook een van de bekende Nederlandse energie- en grondstoffenfabrieken.

UTAZ_1   UTAZ_3

Omdat ons gezelschap bestaat uit mensen met een grote diversiteit aan achtergronden, functies en loopjaren op een zuivering, was het heel interessant om ook buiten te gaan kijken. We kregen een reverse rondleiding. We begonnen bij het effluent en zo terug naar het influent. Het viel meerdere cursisten op dat er geen enorme stank op het terrein aanwezig was. Zo zie je maar dat geen enkele zuivering gelijk is. Je hebt hierbij meteen een impressie van hoe op andere zuiveringen zaken worden aangepakt. Het was de perfecte gelegenheid om vragen te stellen en direct in de praktijk te zien. Dan het je toch wel een beter idee waar je over praat.

Tijdens het avondeten kon iedereen zijn of haar ervaringen mooi met elkaar delen. Er werd veel over en weer gesproken en er werden veel vragen gesteld. Aansluitend kregen wij onze normale UTAZ les. We kunnen met zijn allen denk ik terug kijken op een leerzame dag. Hopelijk zet het ons aan, zo af en toe eens een kijkje te gaan nemen bij elkaar. Het ijs is gebroken en van elkaar kunnen we zeker veel leren.

Claudia van den Akker, Waternet
Cursist UTAZ 2018/2019

Nut van praktijkbezoeken en excursies
In meer dan 20 titels van Wateropleidingen maakt een interessante excursie of een leerzaam praktijkbezoek onderdeel uit van het lesprogramma. In dit artikel lees je waarom.