Doel
Onze zomers worden steeds warmer en droger. We wapenen ons tegen teveel water, maar hoe ga je om met (extreme) droogte? Hoe voorkom je verzilting van grondwater of het optreden van veen inklinking? En hoeveel gebiedsvreemd water kun je inlaten als dit een andere kwaliteit heeft?
In deze tweedaagse summerschool ga je intensief aan de slag met vraagstukken en mogelijke oplossingen die kunnen ontstaan als gevolg van de droogte. Welke gegevens heb je nodig en hoe interpreteer je deze om een beslissing te kunnen nemen? En aan welke knoppen kun jij draaien om nadelige effecten te voorkomen of beheersen? Ook krijg je informatie over innovatieve maatregelen op regionaal niveau in het kader van de Deltabeslissing Zoetwaterstrategie.
Inhoud
In de summerschool komen deze onderwerpen aan bod:
- omvang van droogteproblematiek in Nederland en handelingsperspectieven;
- waterkwaliteit: blauw alg, vissterfte, botulisme, chloride en lage PH-waardes;
- waterkwantiteit: hoofdwatersysteem en waterverdeling;
- veengebieden en bodemdaling;
- verziltingsrisico’s en grond- en oppervlaktewater;
- innovatieve maatregelen zoetwatervoorziening;
- stedelijk gebied: hittestress, rioolzorg, funderingsproblemen en groenbehoefte.
Vorm
In deze summerschool ga je 48 uur intensief aan de slag met het thema droogte. Samen met deskundige docenten en mede-cursisten bespreek je de theorie, ervaringen en praktijkvoorbeelden. Tijdens een excursie zie je de problematiek en innovatieve oplossingen in de praktijk. Je neemt ook je eigen case mee, zodat je na afloop thuiskomt met concrete tips die je direct kunt toepassen. Dankzij de tussentijdse samenwerkingsopdrachten en de barbecue heb je veel ruimte om te netwerken.
Programma
De eerste dag wordt afgesloten met een BBQ. Je kunt er voor kiezen om op de cursuslocatie te overnachten. Dit is het Hof van Putten. De tweede lesdag starten we met een excursie naar de proeflocatie van Acacia Water bij Zeewolde. Hier wordt onderzoek gedaan naar verzilting, veenoxidatie en verschillen in afwatering.
Bijzonderheden
Deelname aan deze summerschool kost € 1375,- inclusief overnachting. Zonder overnachting is dit € 1250,-.
De geplande opleidingen en cursussen starten met inachtneming van de richtlijnen van de overheid m.b.t. het coronavirus. De locaties die wij gebruiken zijn ingericht op 1,5-meter-onderwijs en daar waar mogelijk gebruiken wij digitale lesvormen. Hier vind je meer informatie over maatregelen m.b.t. het coronavirus.
Doelgroep
Beleidsmedewerkers integraal waterbeheer van provincies, waterschappen, gemeentes, natuurorganisaties en adviesbureaus
Instapniveau
Variant
Duur
Maximaal aantal deelnemers
Coordinator
Modules
Summerschool Droogtestress
Overnachting Summerschool
