Resultaat van de Werkplaats Data Management: Praktisch bruikbare voorstellen


Vorige week mochten wij twaalf diploma’s uitreiken in de bijzondere kapel op Landgoed Bouvigne in Breda. Ineke Beemster (Leeradviseur BrabantAquademie) en Linda Lauwerijssen (Informatieadviseur) van waterschap Brabantse Delta namen het initiatief om deze werkplaats in de regio Breda uit te voeren. Aanleiding zijn de behoeftes binnen en buiten de organisatie op het gebied van datamanagement. De Brabant Aquademie en Wateropleidingen hebben een antwoord op deze behoeftes gegeven. Een zesdaagse werkplaats waarin door deelnemers van waterschappen De Dommel, Brabantse Delta, Aa en Maas, Scheldestromen en Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en Informatiehuis Water veel geoefend is met het doorgronden van de datacyclus en gewerkt aan een casus uit de eigen praktijk.

dm_diploma

Op de foto: een blije Fiona Arends en Kevin Michies van Wateropleidingen. Zij organiseren en begeleiden de werkplaats en dragen bij aan het op peil houden van de kennis binnen onze sector. Vier deelnemers zijn cum laude geslaagd.

Ervaringen
De deelnemers vertelden na afloop dat zij vooral geleerd hebben dat de samenhang tussen de verschillende onderdelen van de datacyclus essentieel is. Het is een continue cyclus, waarin je verder moet kijken dan alleen het onderdeel waarbij je zelf betrokken bent. Ook moet je het uiteindelijke doel, waarom er data verzameld wordt, niet uit het oog verliezen. En cursist Dirk Fleerakkers (Waterschap De Dommel) voegt daaraan toe: "Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook om de contacten en de concrete toepassingen". Hij noemt de deskundigheid van de docenten, de combinatie tussen de theorie en praktijk, het pitchen, de onderlinge contacten en het hoge niveau als de sterke punten van de werkplaats.

Toepasbaarheid
Doordat het geleerde tijdens de werkplaats gekoppeld wordt aan een relevant en actueel datavraagstuk uit ieders eigen organisatie, is de toepasbaarheid van de nieuwe kennis erg groot. Deelnemers nemen praktische en bruikbare voorstellen mee terug naar de organisatie. Om een indruk te krijgen van de onderwerpen kun je denken aan de invloed van hoosbuien of droogte op het watersysteem, de Omgevingswet, informatiebehoefte van assetmanagement, etc... Hieronder vind je een collage van de verschillende eindopdrachten:

eindopdrachten DM

Ook aan de slag met data management?
In oktober staat weer een nieuwe uitvoering van de Werkplaats Data Management gepland. Hiervoor zijn nog plaatsen beschikbaar. Na het volgen van deze opleiding begrijp je data management echt. Je weet welke rol goed data- en informatiebeheer daarin spelen. Bovendien ben je je beter bewust van jouw rol binnen het data management van je eigen organisatie. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.