Geslaagde eerste uitvoering Summerschool Droogtestress


Op 12 en 13 september organiseerde Wateropleidingen haar eerste summerschool. Een unieke cursus over droogteproblematiek in Nederland. Deelnemers gingen 48 uur intensief aan de slag met het thema droogte.

Sum2

Een groot gedeelte van het programma vond plaats in Hof van Putten. Als start kregen de deelnemers een introductie in het Nederlandse watersysteem en welke invloed droogteproblematiek hierop heeft. Vervolgens ging het over waterkwaliteit en uitdagingen als blauwalg, vissterfte, botulisme, chloride en lage PH-waardes. De dag werd gezellig afgesloten met een BBQ en een serious game. In deze game werd een situatie van extreme droogte nagespeeld door de deelnemers. Zij kropen met een rollenspel in de huid van verschillende actoren (dijkgraaf, GGD, Rijkswaterstaat, gemeente, etc.) tijdens een netwerkborrel, besluitvormingsoverleg en persconferentie.

Sum1

De tweede dag begon ontspannen met een ontbijt in het hotel en een kop koffie in het lokaal. Vervolgens trokken we de regenlaarzen aan voor een excursie naar een proeflocatie van Acacia Water in Zeewolde. Hier wordt onderzoek gedaan naar verzilting, veenoxidatie en verschillen in afwatering. De grond werd onderzocht, hoeveel veen is er en waar begin het? Terug in het hotel werd er uitgebreid gelucht en werd de tweede dag afgesloten met een actieve les over verzilting en funderingsproblematiek. Mede vanwege de enthousiaste reacties van deelnemers en docenten kijken we terug op een geslaagde eerste uitvoering.

Sum3

Ervaringen

Docent Harry Berkouwer:
“Tijdens de summerschool behandelden we een groot aantal droogteproblematieken die we in Nederland kunnen tegenkomen. Met een enthousiaste groep konden we theorie en praktijk met elkaar verbinden. Een twee daags programma zorgde voor Leerzame en Inspirerende  cursusdagen in een ontspannen sfeer. De combinatie van de serious game, BBQ en excursie op de “bodem” van het IJsselmeer, maakte het een actief, gezellig en leerzaam geheel.”

Lieke Doodeman:
“In de summerschool heb ik veel geleerd over de gevolgen van droogte op het watersysteem en hoe je hiertegen kunt handelen. Dankzij de enthousiaste docenten kwam de theorie en praktijk mooi met elkaar in verbinding.”

Martin van der Maar:
“In de summerschool kwam praktijk en theorie helemaal samen, daarnaast besefte ik dat droogte en hittestress alleen op te lossen is met elkaar.”

Nieuwe uitvoering in 2020
In de zomer van 2020 organiseren we de Summerschool Droogtestress opnieuw. Ben jij geïnteresseerd om hieraan deel te nemen? Schrijf je dan alvast vrijblijvend voorlopig in. Wij informeren je dan zodra de data bekend zijn, waarna je jouw aanmelding definitief kunt maken.