World Water Academy in Jordanië


Het OKP project WATRA is gestart met een inceptiemissie naar Amman, Jordanië. WATRA staat voor ‘Strengthening skills development for WAstewater Treatment and Reuse in Agriculture’. De projectdirecteur Peter van der Steen (IHE), project coördinator Poolad Karimi (IHE) en Agnes Maenhout (World Water Academy) vormden de Nederlandse vertegenwoordigers. In twee dagen maakten we kennis met het 9-koppige Jordaanse team van de Al-Balqa Applied university (BAU) in Salt (nabij Amman) onder leiding van projectdirecteur Naser Almanaseer.

Jord2

In het project brengen we de best-practices van beide landen samen. Over twee jaar beoogt het project de volgende doelen te halen:

  • Bijdragen aan het curriculum van het technische diploma water operator aan BAU.
  • Ontwikkelen en realiseren van praktijkcursussen, samen met lokale trainers.
  • Ontwikkelen van een praktijkgerichte demonstratie-, research- en trainingssite.

De research, academische en lokale kennis van IHE in combinatie met de praktijkgerichtheid en bedrijfsmatige ervaring van World Water Academy creëert een complementair consortium over de hele onderwijs kolom mbo-hbo-academisch. Een kolom die de Jordaanse partner geheel van opleidingen voorziet. Daarnaast wil BAU ook professionals trainen in een aparte entiteit.

Waterzuivering en hergebruik van effluent zijn nog geen gemeengoed in Jordanië, en bieden zeker ontwikkelkansen in dit water-schaarse land. Daarbij uiteraard rekening houden met de religieuze beperkingen.

Tijdens de missie in januari 2020 was het winter. Met temperaturen net boven nul, regen, dichte mist en in het zuiden sneeuw. Met vriendelijke relatiegerichte partners zien we uit naar een mooi project.

Agnes Maenhout

Jord1Jord3

Over World Water Academy

World Water Academy (WWA) omvat de internationale activiteiten van Wateropleidingen. Het doel is praktische waterexpertise lokaal te ontwikkelen. De internationale activiteiten binnen het WWA-concept zijn afgeleid van de werkwijze van Wateropleidingen in Nederland.

In veel landen staat de drink- en afvalwatervoorziening nog in de kinderschoenen. Dit geldt ook voor waterbeheer en onderhoud. De ontwikkeling hiervan wordt vaak bemoeilijkt door een gebrek aan professionele krachten. Wateropleidingen participeert in buitenlandse projecten van voornamelijk Nederlandse waterpartners, met als doel capaciteitsopbouw en training in de watersector duurzaam te organiseren. Het gaat zowel om ontwikkelings- en transitielanden als ook om ontwikkelde landen.

Kijk voor meer informatie op www.worldwateracademy.com.