Wateropleidingen verzorgt opfriscursus voor alle rioolinspecteurs


Vanaf begin dit jaar geldt een nieuwe norm voor het inspecteren van buitenriolering. Daarom heeft Wateropleidingen voor alle rioolinspecteurs een ééndaagse Opfriscursus Visuele inspectie van Riolering ontwikkeld. In deze cursus leren de inspecteurs het verschil tussen de nieuwe en oude norm en werken met de Leidraad voor het visueel inspecteren van de buitenriolering van Stichting RIONED.

IVIR_900x506

Nieuwe norm voor visuele inspectie van buitenriolering
Rioolinspecteurs voeren hun camera-inspecties uit volgens een norm. Tot 2019 was dat NEN 3399, maar de laatste versie van deze norm werd eigenlijk door niemand gebruikt. In plaats daarvan gebruikte men in de praktijk een oudere versie van de norm uit 2004. Deze situatie kon niet langer voortduren en daarom heeft het Nederlands Normalisatie Instituut (NNI), in overleg met de branche, NEN 3399 per 1 januari 2020 ingetrokken. Alle inspectiebedrijven inspecteren nu volgens de Europese norm EN 13508-2. Dat gaat nauwkeurigere gegevens opleveren, zodat rioolbeheerders beter kunnen beheren. Stichting RIONED heeft met alle relevante partijen een Leidraad gemaakt, de classificatiemethodiek herzien en hulpmiddelen ontwikkeld om de juiste bestekken en contracten te maken.

In het afgelopen half jaar hebben 185 (ruim 90%) van alle rioolinspecteurs in Nederland de opfriscursus gevolgd. Hiermee hebben zij de  geldigheid van hun pasje voor de komende 5 jaar verlengd. De laatste Opfriscursus Visuele inspectie van Riolering start 17 juni in Utrecht.

OTR2_900x506

Opleiding voor rioolbeheerders
Ook aan rioolbeheerders is gedacht. Rioolbeheerders zijn in het algemeen de opdrachtgevers van inspectiebedrijven. Voor hen is er de opleiding Onderzoek en toestandsbeoordeling van rioleringsobjecten, die start op 9 juni in Utrecht. Voor rioolbeheer is de grote vraag:wat moet je met de rapportage van het inspectiebedrijf? Het proces van rioolinspectie staat daarom centraal in de opleiding.

Wil je meer weten over deze opleidingen, of ons cursusaanbod in het vakgebied riolering & stedelijk water? Neem dan contact op met Ronald Hoorman.