Studietips bij digitaal leren


Digitaal lessen volgen en thuiswerken vraagt om andere skills dan voorheen. Dat is even wennen. Hieronder vijf tips die je kunt gebruiken bij het studeren. We helpen je graag om ook het digitale leren leuk en effectief te maken!

tips studeren
 1. Maak een planning en studeer op efficiënte momenten
  Het maken van een realistische planning is belangrijk om je opleiding of cursus te behalen. Bij Wateropleidingen werken we nu met webinars (digitale lessen op vaststaande momenten) en videolessen. Die videolessen kun je op een zelf gekozen moment bestuderen. Plan in op welke moment je hieraan gaat werken en wanneer je eventuele andere huiswerkopdrachten doet. Zo voorkom je studiewerk er door werk en privé bij inschiet. Houd er bij het inplannen ook rekening mee op welk moment jij het best kan werken. Kun jij goed in de ochtend studeren of juist in de avond? Neem in je planning ook voldoende momenten voor pauze en ontspanning op en bouw uitloopmomenten in.

 2. Zorg voor een vaste studieplek zonder afleiding
  Werk aan een opgeruimd bureau of kies een bepaald stukje van de eettafel dat jouw studiedomein wordt. Dat is de plek waar je studeert en die je daarmee associeert. Ontspannen doe je weer op een andere plek. Zet je social media uit tijdens je studiemoment. Zet in je agenda dat je bezet bent en geef dit door aan anderen in huis. Net als bij een videovergadering ben je nu niet beschikbaar. Zo zorg je dat je alle aandacht kunt richten op je opleiding.

 3. Betrek anderen erbij
  Nu je niet meer fysiek bij elkaar kunt komen in een klas, op je werk of een andere studielocatie, kun je nog wel digitaal met medecursisten afspreken. Spreek af gelijktijdig te gaan studeren of bespreek samen de studiestof. Het kan ook helpen om tegen mensen in je omgeving te zeggen dat je met een opleiding bezig bent en er op een bepaald moment aan gaat werken. Dan kunnen zij er naar vragen en zul je sneller doen wat je hebt gezegd te gaan doen.

 4. Maak aantekeningen op papier
  Dat je lessen via je beeldscherm volgt, zegt niet dat je alles op de computer moet doen. Pak gewoon pen en papier erbij en maak aantekeningen tijdens de lessen en in je cursusmap. Je onthoudt namelijk meer als je aantekeningen op papier maakt. Omdat je niet alles wat de docent kunt noteren moet je bewuster kiezen wat je vastlegt. Door pijlen en kleuren te gebruiken kun je verbanden inzichtelijk maken. Zo verwerk je de stof al meer tijdens het vastleggen van je aantekeningen.

 5. Stel doelen en beloon jezelf
  Om gemotiveerd te blijven kun je doelen stellen. Bijvoorbeeld: “Vandaag ga ik hoofdstuk 5 bestuderen en doe ik de eerste helft van de videoles. Dan mag ik ’s avonds lekker een film kijken of trakteer ik mezelf op iets lekkers.” Je kunt ook kiezen om te beginnen met het onderwerp dat jij het leukst vindt, om weer wat motivatie terug te vinden.

Veel succes met het uitproberen van deze tips. Wil je nog meer hulp? Bekijk dan deze video: