Hans Tuinder én Liejan Kolsters Docent van het Jaar 2019/2020


Maandag 16 november zijn Hans Tuinder en Liejan Kolsters door Wateropleidingen benoemd tot Docent van het Jaar 2019/2020. Deze titel verdienen zij op basis van de beoordelingen door cursisten over het afgelopen cursusjaar. Samen verzorgen zij lessen voor de Permanente her- en bijscholing van boa’s. Hans scoorde hierbij als docent gemiddeld een 4,9 (schaal 1 t/m 5) en Liejan als trainingsacteur een 4,85.

Docent van het jaar 2019_2020

Tijdens hun gezamenlijke les werden zij overvallen door Agnes Maenhout, directeur van Wateropleidingen. Digitaal maakte Agnes bekend waarom zij deze titel verdienen:

“Hans is een docent met een zeer opgeruimd karakter en als je hem een hand geeft, vergeet je dat nooit meer. Hij kent de praktijk van een opsporingsambtenaar tot in de kleinste details en kent ook de verschillende trajecten die daarna komen. Hij weet precies wat er bij een aanhouding en voorgeleiding van een verdachte gebeurt. Ook van de samenwerking tussen boa’s en politie kan hij van alles vertellen, alles opgeleukt met kleurrijke anekdotes. Voor nieuwe boa’s gaat een wereld open, bijna de helft van wat Hans vertelt, staat in geen enkel lesboek. Daarom zijn de cursisten zeer tevreden over Hans.”

“Liejan Kolster is als acteur al jaren voor Wateropleidingen actief. Gestart in 2008 in de module communicatie voor de Basisopleiding muskus- en beverratten. Ze maakt enkele uitstapjes naar andere opleidingen, maar sinds 2010 is zij hoofdzakelijk betrokken bij de her- en bijscholing van nautische en blauwe boa’s. Liejan is een ‘levensechte overtreder’. Kundig en standvastig: een vrouw die haar mannetje staat. In de training levert zij een geweldige performance, waardoor je je vaardigheden en communicatie uitstekend met haar kunt oefenen.”

“Aangenaam verrast door het telefoontje tijdens de les, heb ik de rest van de dag nodig gehad om niet naast mijn schoenen te lopen. Het is een ontzettend leuke geste van Wateropleidingen om iets van een eretitel te verlenen aan een docent die door de cursisten gewaardeerd wordt. Omdat ik bij de politie werk en deze organisatie beschikt over het geweldmonopolie is het voor mij wat eenvoudiger om de cursisten te dwingen tot hoge beoordelingen. Andere docenten hebben dat geluk misschien niet, maar zullen zeker ook zeer gewaardeerd worden. Daarom wil ik de eretitel Docent van het jaar graag delen met mijn mededocenten in het vakgebied vergunningen en handhaving van Wateropleidingen.”
Hans Tuinder

“Net als Hans was ik ook aangenaam verrast toen Agnes inbrak in de les. Ik dacht nog wel: leuk voor hem, hij heeft het verdiend! Maar toen schakelde Agnes door naar mij en werd ik overladen door complimenten. Hier was ik wel even stil van….Beretrots zaten we samen aan de lekkere taart met de cursisten. Ik vind het heel bijzonder en had dit ook in de verste verte niet aan zien komen. Door al die verschillende modules ben ik met de cursisten meegegroeid en heb intussen ook hun vertrouwen gekregen en ze kennen mijn manier van werken. Ik ga bijvoorbeeld ook met ze op patrouille om te kijken wat hun dagelijks werk is. Ik vind het altijd weer een feestje om samen met de docenten een cursus te mogen verzorgen. Mijn motto is altijd: ‘Je kunt niet bepalen wat er op je afkomt, maar wel hoe je erop reageert’.
Liejan Kolsters

Docenten van Wateropleidingen
Wateropleidingen kan niet zonder docenten. Docenten van Wateropleidingen zijn echte vakspecialisten uit de watersector. Ze zijn onder meer werkzaam bij waterschappen, drinkwaterbedrijven, universiteiten, advies- & ingenieursbureaus, onderzoekinstituten en overheden. Hierdoor kunnen zij hun kennis en ervaring delen, theorie toelichten met praktijkvoorbeelden en spreken zij de taal van de praktijk.

In de beoordelingen van cursisten scoren de docenten steevast erg goed. Over het cursusjaar 2019/2020 zelfs een 4,3 gemiddeld (schaal 1 t/m 5), waar dit gemiddelde voorgaande jaren op 4,2 lag. We zijn erg trots op deze waardering aangezien we vanwege het coronavirus het cursusjaar (soms halsoverkop) hebben moeten voortzetten en afronden met digitale lessen. Hierbij hebben de docenten zich bijzonder flexibel en kundig opgesteld en de hoge score laat zien dat cursisten dit waarderen.