4 voordelen van digitaal onderwijs

13 januari 2021

Vanwege het coronavirus verzorgen we ons lessen momenteel uitsluitend digitaal. Maar ook als we straks weer bij elkaar mogen komen, zullen we onze opleidingen blijven verzorgen met fysieke en digitale bijeenkomsten. We proberen het leren zo effectief mogelijk te maken zonder dat dit te koste gaat van de persoonlijke aandacht. Twijfel je of digitaal onderwijs bij jou past? Misschien dat onderstaande voordelen van digitaal onderwijs je over de streep kunnen trekken.

leerreis_vlucht

1. Zekerheid dat je een opleiding kunt volgen en afronden
De geplande opleidingen gaan door, ook tijdens (gedeeltelijke) lockdowns. Bij het plannen van nieuwe uitvoeringen gaan we uit van een combinatie tussen fysieke en digitale bijeenkomsten. Maar als het moet dan kunnen we overschakelen naar 100% digitaal met digitale lessen en videolessen. Dit geldt voor vrijwel alle opleidingen. Een enkele uitzondering zijn opleidingen die vanwege specifieke practica en/of excursies niet te digitaliseringen zijn.

2. Persoonlijke aandacht, ook digitaal
In onze bijeenkomsten staat interactie en het toepassen van geleerde kennis centraal. Ook digitaal zijn hier voldoende mogelijkheden voor. Via interactieve werkvormen werk je samen met andere deelnemers en de docent aan opdrachten, deel je jouw kennis en ervaring en leer je de nieuwe kennis toe te passen. Dit gebeurt zowel plenair als in kleine groepjes. Ook kun je voor vragen tijdens de bijeenkomsten altijd contact zoeken met de docent, de host van de bijeenkomst of andere deelnemers. Als deelnemer zit je comfortabel in je vertrouwde omgeving, zodat je geconcentreerd mee kunt doen. Maar je wordt ook uitgedaagd mee te doen met de les en niet “achterin de klas” te verdwijnen. In 2020 zijn we gestart met online lessen en in deze video delen enkele deelnemers hun ervaring.

3. Leren waar en wanneer jij wil
De komst van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat wij in rap tempo lesstof aan het digitaliseren zijn. Deze lesstof is beschikbaar in de Digitale WaterOpleidingen (DWO), dat een steeds grotere rol speelt in onze opleidingen. Je vindt hier videolessen over de theorie, voorbereidende opdrachten, oefententamens en mogelijkheden om met docent en andere deelnemers in contact te komen. En ook vind je hier de opnames van digitale lessen, zodat je deze nog eens rustig kunt terugkijken. Allemaal continu beschikbaar, zodat jij kunt leren waar en wanneer jij dit wilt.

4. Geen reistijd
En een veelgehoord voordeel van cursisten uit 2020 is het wegvallen van de reistijd. Zeker bij langlopende opleidingen plukken deelnemers hier de vruchten van. Deze extra tijd gebruiken zij voor het beter voorbereiden van de digitale lessen, zodat zij hun leerdoelen per bijeenkomst beter behalen. En zich gaandeweg voorbereiden op de afsluitende opdrachten en examens

Wil je weten hoe de lessen van de door jou gewenste opleiding verzorgd worden? Deze informatie vind je op het lesrooster, die je bij iedere opleiding en cursus kunt vinden. Hierbij zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de richtlijnen vanuit de overheid. Daarom delen we hier op de website en via de DWO of het mogelijk is om weer fysieke bijeenkomsten te organiseren.