Hosts bij digitale lessen

1 februari 2021

Dit cursusjaar hebben we al 270 dagdelen digitaal lesgegeven. En tot aan de zomer verwachten we nog zo’n 245 dagdelen les digitaal te verzorgen. Het vraagt nogal wat van docenten en cursisten om deze lessen ook dynamisch en interactief te maken. Daarom zorgt Wateropleidingen ervoor dat er naast een docent ook een host aanwezig is bij een digitale les. In dit artikel leggen we uit wie de hosts zijn en wat ze doen.

externe hosts

De rol van de host
De host fungeert als gastvrouw/gastheer van de digitale les. Ze bieden digitaal ondersteuning aan docent en cursisten, zodat deze zich volledig op de les kunnen richten. Dit kan bijvoorbeeld technische ondersteuning zijn bij het inloggen of bij problemen met audio en video. Of het instellen en starten van breakout rooms, quizvragen, polls en andere interactieve werkvormen. Ook helpt de host bij het totstand brengen van interactie door de chat in de gaten te houden of een discussie samen te vatten op een sheet.

Studenten en pas afgestudeerden
Wateropleidingen heeft vanaf het begin van digitale lessen (maart 2020) hosts ingezet. In eerste instantie met eigen medewerkers, maar al snel bleek het hoge aantal digitale lessen teveel. Daarom zijn we gebruik gaan maken van studenten en pas afgestudeerden van met name de TU-Delft en Wageningen University & Research. Sinds 2020 zijn er acht hosts actief, die allemaal getraind zijn in het begeleiden van de lessen en het gebruik van de software. Van de hosts krijgen we veel enthousiaste reacties. Vooral omdat onze opleidingen inhoudelijk aansluiten bij hun studie en zij op deze manier in contact komen met mensen uit wellicht hun toekomstige werkpraktijk.

“Na mijn afstuderen als geohydroloog aan de Wageningen Universiteit ben ik meteen begonnen als host bij Wateropleidingen. Het contact met de docenten en deelnemers vind ik erg leuk. Ik kan er vooral van genieten om enthousiasme in de online lessen te brengen. Ik word vooral blij wanneer de wisselwerking tussen mij en de docent de interactie tussen de cursisten opwekt. Daarnaast leer ik veel nieuwe, meer praktische dingen in de lessen. Bijvoorbeeld de lessen over afkoppelen van regenwater vond ik erg interessant. Er komt zoveel meer bij kijken dan ik vanuit mijn studie had gedacht!"

Titus Kruyssen MSc, Earth and Environment aan de Wageningen University and Research

“Als docent ben ik heel blij met de professionele host ondersteuning. Daarmee kan ik mij, samen met de deelnemers, volledig concentreren op het overdragen en delen van kennis. Dit draagt bij aan een betere effectieve lestijd en leukere digitale lessen. Wateropleidingen heeft dit voortreffelijk geregeld. Kortom: de host ontzorgt mij bij het digitaal lesgeven.”

Jos Dekker
Docent Hoger opleiding drinkwater, basisopleidingen drinkwaterdistributie en -productie