Doel

Een goede uitoefening van de controletaak vraagt niet alleen om kennis van de installatie, maar ook om vaardigheden in de omgang met klanten en inzicht van het wettelijk kader. Het werkterrein van de controleur verandert continu door wijzigingen in de wetgeving. De inspectierichtlijn 2022 geeft een invulling aan de controletaak zoals vastgelegd is in de Drinkwaterwet.

Deze opleiding behandelt de inspectierichtlijn 2022. Verschillende soorten installaties en de problemen die op kunnen treden komen uitgebreid aan de orde. Je leert hoe je een goede controle uitvoert en waar je tijdens de controle op moet letten. Daarnaast leer je omgaan met lastige situaties tijdens bedrijfsbezoeken.

Inhoud

In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • wettelijk kader en inspectiebeleid;
  • beoordeling van het ontwerp, de aanleg en het beheer;
  • bestaande en nieuwe installaties;
  • beveiligingstoestellen en hun toepassingen;
  • het controle protocol uit de inspectierichtlijn;
  • vaardigheden bij een bedrijfsbezoek.

Vorm

De theorie wordt behandeld door middel van opdrachten, casussen en rollenspellen. Ook bezoek je een bedrijf waar je oefent met het controleren van de leidingwaterinstallatie conform de inspectierichtlijn. Daarnaast is er in de opleiding veel aandacht voor het uitwisselen van ervaringen.

Je sluit de opleiding af met een schriftelijk tentamen en een opdracht. Tijdens de opdracht voer je een controle uit “op papier”. In de uitwerking van de controle omschrijf je onder andere de ervaringen die je met de controle hebt opgedaan.

Bijzonderheden

Ben je van plan ook deel te nemen aan het opleidingstraject Deskundige veilige leidingwaterinstallaties? Als je deze opleiding succesvol afrond dan krijg je vrijstelling voor de opleiding Beheer en onderhoud leidingwaterinstallaties.

Incompany

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

controleurs van drinkwaterbedrijven

Instapniveau

mbo

Variant

Dag opleiding

Zelfstudie

5 uur per bijeenkomst

Duur

10 bijeenkomsten

Coordinator

Examen

Deze opleiding wordt afgesloten met een praktijkopdracht en een schriftelijk examenNeem een optie

Wil je alvast een plaats voor deze opleiding reserveren? Neem dan hier een optie om deel te nemen.

20210909_foto_ronald_bouma

"Naast de installatietechnische kennis ontwikkel je competenties op het gebied van het in contact zijn met de klant"

Ronald Bouma
Controleur leidingwaterinstallaties (PWN)

"Het was voor mij een pittige examen, maar heb wel genoten van de gang van de opleiding. Hierbij wil ik jullie (docenten) vriendelijk bedanken en tot de diploma uitreiking!"