Cursus

Toekomstbestendige leidingwaterinstallaties




Doel

Om in Nederland prettig, veilig en gezond te leven moeten er voor 2030 tot één miljoen woningen en zorgwoningen worden gebouwd. Bouwtijden staan onder druk en daarbij spelen energietransitie, klimaatverandering en circulaire economie een heel belangrijke rol. Dit heeft zijn weerslag op het ontwerpen en aanleggen van goede drinkwaterinstallaties in woningen.

Na het volgen van deze cursus weet je wat er nodig is om een gezonde, veilige, energiezuinige en milieuvriendelijke installatie te realiseren en welke documenten er meegeleverd moeten worden. Je kent de relevante wet- en regelgeving, de verschillen in woningen en de verschillen in bewoners. Ook krijg je meer kennis van de energiebronnen die toegepast worden voor warmtapwaterbereiding en wat dit betekent voor de warmtapwaterinstallatie. En welke duurzaamheidsaspecten er zijn en hoe je die kunt toepassen.

Inhoud

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • wet- en regelgeving drinkwaterinstallaties in woningen;
  • verschillen in woningen en bewoners;
  • energiebron en warmtapwaterbereiding;
  • duurzaamheid (warmtap)watergebruik, comfort, ander water, Woningborg en SWK-eisen, keurmerken);
  • gezondheid en veiligheid (materialen, legionellapreventie, verbrandingsrisico);
  • beproeving en oplevering (installatiegebonden dossier Waterwerkblad 2.7, consumentendossier NPR 8092).

De basis voor een goede en veilige drinkwaterinstallatie ligt vast in NEN 1006+A1 die is opgenomen in het Bouwbesluit en Drinkwaterbesluit. Praktische uitwerkingen zijn vastgelegd in ISSO Publicatie 30 (Leidingwaterinstallaties in woningen – Ontwerpen, realiseren en beheren van veilige leidingwaterinstallaties.

Druk, temperatuur, volumestroom, dimensionering, verversing, leidingloop en kwalitatief goede en eenvoudige installaties zijn belangrijke uitgangspunten voor een goed ontwerp en aanleg van de woninginstallatie.

Vorm

Deze cursus van één dag is zowel theoretisch als toepassingsgericht. Er is voldoende ruimte voor praktische inbreng.

Bijzonderheden

Deze cursus is een coproductie van Rein Opleidingen en Wateropleidingen.

Incompany

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

Iedereen die betrokken is bij het ontwerpen, installeren en onderhouden van leidingwaterinstallaties

Instapniveau

divers

Variant

Dag cursus

Duur

1 bijeenkomst

Coordinator



“Het was een interessante cursus met deskundige uitleg van de docenten. Mooi om te zien dat de cursus zowel door installateurs als controleurs van drinkwaterbedrijven gevolgd wordt. Er staan grote uitdagingen voor de deur.”
- Ton van der Meeren (Inspecteur bij Brabant Water N.V. )

“Door de docenten, die ons gedurende de dag meenamen door NEN1006 en ISSO 30, werden we aangespoord om na te denken over wat nu eigenlijk toekomst bestendige installaties kunnen zijn. Dat biedt een interessante invalshoek op het vakgebied.“
- Jeroen Vendel (Calculator Sanitaire Installaties bij Schouten Techniek)

“Het is een leuke frisse cursus waarbij veel nieuwe aspecten aan bod komen en een herhaling van gebruikte toepassingen, veiligheid en duurzaamheid. De aangestipte onderwerpen m.b.t. legionella worden voor mij een herhaling, maar de te gebruiken materialen, warmtepompen en zonneboilers gaven mij een interessante nieuwe kijk op de ontwikkeling voor de toekomst.”
- Rob Ravensbergen (Dunea)

TLW

"Deze cursus maakt je wegwijs in het ontwerpen, aanleggen en beheren van leidingwaterinstallaties in woningen."

Oeds Kuipers en Eric van der Blom
Docenten