Kennis en ervaringen delen over klimaatadaptieve maatregelen

5 juli 2022

Dit voorjaar verzorgde Wateropleidingen opnieuw de cursus Klimaatadaptatie in de stad. Deze cursus richt zich op het ontwerp, beheer en monitoring van maatregelen om stedelijke omgevingen klimaatproof te maken. In interactieve bijeenkomsten en excursies deelden docenten en deelnemers kennis en ervaringen vanuit hun werkpraktijk met elkaar.

RWV-nijmegen-antal

Foto van docent Antal Zuurman: op excursie naar klimaatadaptieve maatregelen in Nijmegen

De cursus startte in mei en bestond uit vier bijeenkomsten. In de lessen legden de docenten de theorie uit aan de hand van veel (internationale) praktijkvoorbeelden. Op alle lesdagen stonden excursies gepland naar klimaatadaptieve maatregelen in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. Dit leverde enkele mooie beelden op die door docenten Antal Zuurman en Floris Boogaard op LinkedIn werden gedeeld:

rwv_antal   rwv_floris

Ervaringen van deelnemers
“In mijn functie is klimaatadaptatie een onderdeel waar ik mij mee mag bemoeien. In zoverre dat bij wijkaanpak op het gebied van riolering de juiste keuzes voor de toekomst worden gemaakt. Voortschrijdend inzicht leert ons dat we als gemeente slimmer met ruimte moeten omgaan in al reeds bebouwd gebied. Ik was heel erg op zoek naar een cursus zoals deze, waar theorie en vooral praktijk bij elkaar komen. Kijken bij de buren en kennis vergaren, zodat mijn rol als adviseur nog beter wordt op dit gebied. Ik heb geleerd om zin en onzin te kunnen scheiden bij klimaatadaptieve maatregelen. Mijn netwerk is er zeker door vergroot en dat is ook een bijkomend voordeel van deze cursus. Je leert wat bijvoorbeeld een site als Climatescan is en hoe je dit kunt gebruiken en mooie voorbeelden te zoeken en te delen met je collega’s. Welke maatregelen je kunt nemen op kleine schaal, die wel snel merkbaar effect kunnen hebben op bijvoorbeeld water op straat bij hevige buien. Dat bijvoorbeeld een wadi een onderhoudsvraag heeft die verder gaat dan alleen het maaien er van.”
- Mark Wiskerke, Adviseur Stedelijk Water (Gemeente Lansingerland)

“Ik werk al langer bij de gemeente Breda, eerder in de rol van fysiek wijkbeheerder. Ik ben dan ook bekend met algemeen beheer van de openbare ruimte. Sinds vorig jaar vervul ik de rol van adviseur klimaatadaptatie. Dit vraagt om meer inhoudelijke specifieke kennis, zowel technisch als beheermatig. Deze beide aspecten komen terug in de cursus en worden gekoppeld aan praktische voorbeelden die op locatie worden toegelicht. Ik heb een bestuurskundige achtergrond, daarom waren de technisch toepasbare oplossingen voor mij erg interessant. Dat geldt ook voor de historische context, stip op de horizon (Nederland Klimaatbestendig) en juridische context als het gaat om het onderwerp klimaatadaptatie. Het delen van praktijk ervaringen met docenten en mede studenten zorgt voor meer inhoudelijke kennis. De mix van theorie en praktijk, techniek en beheer zorgt voor een analytische en praktische denkwijze op die ik meeneem in de praktijk. Ik vraag vaker door, ben kritisch op het beheer van klimaat adaptieve toepassingen, heb een breder netwerk van klimaatspecialisten gekregen. Daarnaast heb ik zicht op technische toepassingen die in de praktijk werken.“
- Franky Bettonvil, Adviseur klimaatadaptatie (Gemeente Breda)