Van vakspecialist naar docent

5 oktober 2022

Op vrijdag 16 september hebben nieuwe docenten deelgenomen aan de training Van vakspecialist naar docent. Leuk om te zien dat er weer zoveel nieuwe vakspecialisten enthousiast zijn om hun kennis en ervaring met vakgenoten te delen. Deze training werd verzorgd door Mark van Dodeweerd, Bonny Everaars en Nicole Mol, opleidingskundig adviseurs van Wateropleidingen. In de training gaven zij de nieuwe docenten handvatten voor de voorbereiding en uitvoering van hun lessen, waaronder het formuleren van leerdoelen, een lesopzet maken en geschikte werkvormen kiezen. Als kers op de taart gaven de deelnemers een mini-les aan elkaar.

vnd_sep22

Samen kijken naar een leuke werkvorm: een kaartjesspel. Bedacht door een docent om deelnemers aan de slag te laten gaan met verschillende stappen in een proces.

We snappen heel goed dat de stap van vakspecialist naar docent groot kan zijn. De training ‘van vakspecialist naar docent’ helpt docenten om zich zekerder te voelen en hen steviger in de schoenen te laten staan voor een lesgroep. Nicole Mol,  Opleidingskundig Adviseur (Wateropleidingen), deelt haar ervaring: "Het is bijzonder om te zien hoe (startende) docenten in één dag stappen zetten in hun aanpak van een les. Met kleine aanwijzingen zie je deelnemers letterlijk groeien in hun nieuwe rol. Het geeft heel veel plezier en voldoening om hieraan te mogen bijdragen.”

De training werd goed ontvangen door de deelnemers: “Tijdens de training heb ik geleerd dat het hebben van een lesplan mij kan helpen in het voorbereiden en uitvoeren van een les. Niet alleen door doelgericht in te zoomen op wat er echt toe doet, maar ook door aan te sluiten op de verschillende leerstijlen die cursisten kunnen hebben. Voor de komende cursus ben ik daarom aan de slag gegaan met het opstellen van een lesplan. Hierdoor hoop ik niet in mijn valkuil te vallen: teveel informatie in te weinig tijd", zegt Jordie Netten (Netten Wateradvies).

Andere deelnemers deelde een reactie in de evaluatie:

"Enthousiaste docenten die goed inspelen op ieders wensen en behoeften.”

“Leuk om met gedreven docenten elkaar op een hoger docent niveau te brengen. Onder leiding van sterke didactici!”

Docenten van Wateropleidingen
Onze docenten zijn echte vakspecialisten uit de watersector. Ze zijn onder meer werkzaam bij waterschappen, drinkwaterbedrijven, universiteiten, advies- & ingenieursbureaus, onderzoekinstituten en overheden. Hierdoor kunnen zij hun kennis en ervaring delen, theorie toelichten met praktijkvoorbeelden en spreken zij de taal van de praktijk. Wateropleidingen begeleidt hen om hun didactische en communicatie vaardigheden te verbeteren. Lees hier hoe wij dit doen.