Docentendag 2018, wat was het weer gezellig!


Heb jij het leukste feestje van het jaar gemist? In dit artikel nemen we je mee in de Docentendag 2018. Na de nodige denksessies en voorbereidingen voor een sprankelend programma was het 4 oktober zover! Docentendag 2018 met als thema; ‘Op digitale leersafari bij Wateropleidingen’.

Rond 14.00 uur stroomden de docenten binnen. Altijd fijn om elkaar op deze dag weer te zien. Onder het genot van koffie met wat lekkers werd er bijgepraat totdat Agnes met de aftrap van het programma begon. Eerst stond ze stil bij het plotseling overlijden van docent Kees de Korte. Een groot gemis. Daarna trapte ze de digitale leersafari af en gaf uitleg over het programma van de dag. Een programma opgebouwd uit twee workshoprondes een plenaire bijeenkomst en een afsluitend borrel en buffet.

De docenten konden kiezen uit vijf workshops:

 1. AR/VR: Kijk en ervaar de mogelijkheden van Virtual Reality en Augmented Reality
  Hoe ziet een training met deze technieken eruit? De docenten gingen met bril op op safari om de mogelijkheden te ontdekken en met deze ervaring te kijken naar de eigen lessen.
 2. Video Agency
  Wat is er meer mogelijk met video? De docenten ontdekten dat een video niet een vaste lijn hoeft te volgen, maar dat er ook keuzeopties zijn in te bouwen en aan te klikken waardoor er verschillende scenario’s ontstaan.
 3. Storymaps: een korte e-learning met een topografische kaart
  Het gebruik van Geografisch Informatie systeem (GIS) kaarten combineren met korte infoblokken. De docenten zetten met storymaps hun eigen safari met infoblokken uit op de kaart.
 4. Digitale werkvormen: welke nieuwe werkvorm pas jij toe in je les?
  De docenten gingen aan de slag met Mentimeter,  Socrative en Kahoot.  Online tools die het mogelijk maken om live de mening te peilen of een quiz af te nemen in de klas.
 5. Flip your classroom: maak je eigen filmpje
  Flipping the classroom is het gebruiken van video voor, (soms tijdens) en na de les om de lesstof uit te leggen en te verduidelijken, met als doel om zo meer tijd in de les over te hebben om te besteden aan de praktijk en de vragen van cursisten. In deze workshop werkten de docenten een script uit voor een eigen ‘Kennis in bites’ filmpje.

Na de workshops kwam iedereen weer samen en nam Agnes het woord. Ze maakte de docent van het jaar bekend: Helle van der Roest. Met oorkonde en grote bos bloemen kwam hij stralend met Agnes op de foto te staan. Ook de zilveren Wateropleidingen speldjes voor 15 jaar docentschap gingen naar de rechtmatige eigenaren;  Wouterjan Fellinga, Koot van Bavel en Jan Wijn.

De dag werd afgesloten met een borrel en buffet in Afrikaanse stijl. Een zeer smaakvolle en gezellige afsluiting. Alle docenten gingen voldaan huiswaarts en kregen nog een 3D-bril en zakje apenkoppen als afscheidspresentje.

Heb je de dag moeten missen? Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. En omdat Wateropleidingen dan 25 jaar bestaat belooft het iets heel speciaals te worden! Tot dan!