Tips & tricks voor docenten


Op 11 oktober heeft Mark van Dodeweerd docent Arne Bosch bezocht tijdens zijn les voor de Basisopleiding drinkwaterdistributie. We bezoeken docenten om hen te begeleiden bij het verzorgen van de lessen. Na de les krijgen ze constructieve feedback aan de hand van de kijkwijzer die tijdens het bezoek een medewerker van Wateropleidingen invult. In dit interview deelt Arne zijn ervaring.

Wie ben je en wat doe je?
Arne Bosch, teamleider Assetanalyse van de afdeling Assetmanagement Waterketen. Ik stuur zowel een team van hydraulisch analisten (functioneren riolering en drinkwaternetten) als data-analisten (alle data van assets om assetmanagement stuurinformatie te geven) aan. Zelf doe ik ook verschillende inhoudelijke projecten en ben betrokken bij innovatie en onderzoeksonderwerpen. Ik verzorg de Basisopleiding drinkwaterdistributie en Projectleiding bij uitvoering en beheer distributie. Verder draag ik binnen Waternet ook bij aan de opleiding Watercyclus.

Hoe heb je het docentenbezoek ervaren?
Zeer positief; goed om door een “externe” feedback te krijgen op alles wat met het doceren te maken heeft. Soms ben je blind voor zaken die ingesleten zijn….

Hoe vond je het dat iemand met jouw les meekeek?
Heel goed, dit heeft mijn doceren niet beïnvloed. Mark maakte stilletjes aantekeningen en de cursisten gingen hier positief mee om.

Wat vond je waardevol aan het bezoek?
Het evalueren van de les; normaal tracht ik rechtstreeks feedback te krijgen van de cursisten (tijdens koffie/thee momenten), zodat ik dit direct kan toepassen.

Heb je concrete tips gehad, waarmee je daadwerkelijk aan de slag kunt?
Ja, bij een vraag stellen bedenktijd geven en aangeven hoeveel tijd. En vooraf de leerwens goed naar boven proberen te halen.

Heb je trainingen gevolgd bij Wateropleidingen?
Ja; Van vakspecialist naar docent (als start), Meer halen uit de DWO, Breng de praktijk in je les (en mogelijk nog meer). En in het verleden (vorige eeuw) Hogere Waterleiding Techniek (HWT).

Wil je ook persoonlijke feedback?

Eén van de vormen waarop wij onze docenten begeleiden is het geven van persoonlijke feedback. Dit doen we omdat we een hoge kwaliteit nastreven en vooral omdat we vinden dat je daar recht op hebt. Immers: weinig docenten zijn ooit opgeleid als een echte docent.  Afhankelijk van je wens maken we video-opnamen, vullen we de kijkwijzer in, helpen we met het maken van je lesplan of bespreken we situaties die tijdens je les gebeuren. Wil je ook persoonlijk feedback? Neem dan contact met ons op.