Vandaag geleerd, morgen toepasbaar op je werk


Toepasbaarheid in onze opleidingen staat in 2019 centraal bij Wateropleidingen. Wat je vandaag leert, moet je morgen kunnen toepassen op je werk. Zo heeft het geleerde meteen nut in de praktijk en kan de cursist zich verder ontwikkelen. Het is belangrijk om nieuwe kennis of vaardigheden direct toe te passen, zodat deze niet wegzakken of verdwijnen. Als docent speel jij hier een belangrijke rol in.

Waarschijnlijk doe je, bewust of onbewust, al veel dingen in je les om de theorie toepasbaar te maken voor cursisten. Door hier bewust mee aan de slag te gaan, kan het net dat beetje extra geven waardoor de cursist weet hoe hij het geleerde morgen kan gebruiken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. Geef voorbeelden uit de praktijk.
  2. Praktijksituaties oefenen in leuke afwisselende werkvormen.
  3. Discussieer over verschillende rollen en perspectieven.
  4. Stimuleer samenwerking.
  5. Stel vragen om voorkennis en reflectie de activeren.
  6. Stimuleer cursisten om te vertellen hoe ze het geleerde gaan toepassen.

Sheets voor je presentatie

Om je te helpen de interactie op gang te brengen in de les, hebben we enkele slides gemaakt. Deze kun je toevoegen aan je presentatie. Met deze slides zet je cursisten in beweging en help je hen om de theorie te vertalen naar de praktijk. Je kunt de slides hier downloaden.

pptxSlides toepasbaarheidDownload
wat

hoe

waarom

anders

Heb je nog meer ideeën om de toepasbaarheid van jouw opleiding te vergroten. Of wil je sparren of meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Maartje Meesters.