Cursus overzicht
Locatie Start Eind Prijs
UTRECHT 15-10-2024 01-07-2025 6.580,00 Direct inschrijven

Doel

Het drinkwater in Nederland wordt gewonnen uit oppervlaktewater en grondwater. Betrokkenen bij de productie van drinkwater moeten beschikken over actuele kennis van het drinkwaterbedrijf en geavanceerde zuiveringstechnieken. De kwaliteit en beschikbaarheid van onze bronnen komt namelijk steeds meer onder druk te staan.

Na afloop van deze opleiding heb je inzicht in het drinkwaterbedrijf, de eigenschappen van water en de technieken die worden toegepast bij de winning en de productie van drinkwater. Je leert technische aspecten toepassen in complexe situaties. Hiervoor beschik je over de bijhorende kennis van chemie, microbiologie en vloeistofmechanica.

Inhoud

De opleiding bestaat uit drie modules:

  1. Het drinkwaterbedrijf (9 dagdelen):
    Positie en organisatie van het drinkwaterbedrijf, nieuwe ontwikkelingen, vraag en aanbod, kosten, leveringszekerheid, onderhoud en wetgeving;
  2. Water als grondstof (14 dagdelen):
    Het gedrag van water, de samenstelling van water (chemie en microbiologie) en vloeistofmechanica (berekeningen);
  3. Het productieproces (17 dagdelen):
    De winning, zuiveringsstappen, procesvoering, opslag, verpomping en risicomanagement.

Vorm

De theorie wordt in de lessen toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de Digitale Wateropleidingen, waar je individuele online leeractiviteiten doorloopt en voorbereidende opdrachten maakt. Deze opdrachten zorgen ervoor dat je op zoek gaat naar informatie binnen je eigen bedrijf. In de lessen komen dan de verschillen tussen de bedrijven aan de orde. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

Programma

Deze opleiding bestaat uit 15 fysieke bijeenkomsten (30 dagdelen), 3 digitale lessen en 7 individuele online leeractiviteiten. In het lesrooster zie je hoe de lessen per dagdeel verdeeld zijn.

Basisopleiding Drinkwaterproductie lesrooster 15-10-2024 (pdf, 360 kB)

Bijzonderheden

Deelnemers met een technisch mbo-diploma zijn direct toelaatbaar. Geïnteresseerden die niet aan het vereiste middelbaar niveau voldoen, volgen eerst de training Opfrissen van de basisvaardigheden.

Is het lang geleden dat je een technisch mbo-diploma hebt gehaald? Of twijfel je over je basisvaardigheden wiskunde, scheikunde of natuurkunde? Ook dan raden we je aan om eerst de training Opfrissen van de basisvaardigheden te volgen.

Als je extra ondersteuning wilt bij het behandelen van de lesstof, dan kun je studiebegeleiding aanvragen.

De modules 1 en 2 zijn identiek aan de modules 1 en 2 van de Basisopleiding drinkwaterdistributie.

Incompany

Je kunt deze opleiding binnen je bedrijf organiseren. De inhoud stemmen we af op de wensen van jouw organisatie en medewerkers. Dit bevordert in grote mate het rendement van een opleiding. Wil je deze opleiding incompany organiseren? Vraag dit dan aan via dit formulier.


Doelgroep

Procestechnici, procesoperators en technisch medewerkers

Instapniveau

mbo

Variant

Dag opleiding

Voorkennis

Deelnemers met een technisch mbo-diploma zijn direct toelaatbaar. Geïnteresseerden die niet aan het vereiste middelbaar niveau voldoen, volgen eerst eerst de training Opfrissen van de basisvaardigheden.

Zelfstudie

5 uur per bijeenkomst

Duur

40 dagdelen

Maximaal aantal deelnemers

21

Coordinator

Examen

De opleiding bestaat uit drie modules die je elk afsluit met een individuele opdracht of examen.

Herexamenkosten vallen buiten de cursusprijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.


Cursus overzicht
Locatie Start Eind Prijs
UTRECHT 15-10-2024 01-07-2025 6.580,00 Direct inschrijven

"De opleiding geeft een goed totaal overzicht van de drinkwatersector. Vakkundige docenten gebruiken praktijkvoorbeelden om de theorie toe te lichten. Tijdens het practicum is er gelegenheid om theorie klassikaal te behandelen aan de hand van verschillende proeven."

marco_kortleve_960x720

'Dankzij de basisopleiding krijg je zicht op het totale proces.'

Marco Kortleve
Programma manager Nieuwe bronnen (Dunea)

"De opleiding drinkwaterproductie biedt een goede en brede basis voor iedereen die werkzaam is binnen een drinkwaterbedrijf. Er worden veel onderwerpen behandeld, door enthousiaste docenten die zelf ook praktijkkennis hebben."
- Mark Zoer (Vitens)