Tips voor een succesvolle online les


Online les: op vrijwel ieder lesrooster van onze opleidingen en cursussen vind je ze terug. Het is nu eenmaal heel fijn voor deelnemers om een keer niet te reizen naar een leslocatie en sommige onderwerpen lenen zich prima voor een live online les.

Toch vinden veel docenten een online les een uitdaging en ervaren ze het contact met de deelnemers als moeizaam. Daarom dit blog waarin we een aantal tips op een rijtje om jouw online les tot een succes te maken. Want een online les vraagt wel een andere voorbereiding dan een fysieke les.

Afbeelding2

De meeste docenten geven bij voorkeur les op een locatie, gewoon met elkaar in een zaal. Toch blijven wij voorstander van online lesgeven, omdat het reistijd scheelt, het technisch heel goed kan en vooral omdat veel onderwerpen geschikt zijn voor online onderwijs. Met onderstaande vijf tips weten we zeker, dat ook jij van jouw online les een succes kunt maken.

1.     Actief contact met je deelnemers

Ook al ken je jouw deelnemers uit een eerdere bijeenkomst, zorg voor een actieve start. Vraag aan de deelnemers om hun camera aan te laten en vraag hen hun voornaam aan te passen indien nodig (rename). Dit maakt het voor jou makkelijker om een vraag te stellen. Begin de les met een activerende vraag, zoals: “typ in de chat in welke plaats je vandaag deze les volgt?” Zo leg je actief contact met de deelnemers.

Geef aan dat jij het fijn vindt, als deelnemers ‘unmute’ zijn. Zo kunnen ze makkelijk een antwoord geven. Mute is alleen handig bij veel achtergrondgeluid. Muten kun je ook vragen tijdens de les, mocht het storend zijn.

2.     Afwisseling: iedere 7 minuten

Een online les vraagt om een kortere presentatie dan een fysieke bijeenkomst. Bij een online les is het namelijk essentieel, dat je minimaal iedere 7 minuten, iets anders doet. Dus niet 30 minuten aaneen vertellen, maar zorgen dat je na een of twee slides, contact zoekt met jouw deelnemers en gebruik daarbij verschillende werkvormen (stel een vraag, geef een stelling etc.). Ben dus kritisch op de hoeveelheid theorie, die je aanbiedt in jouw presentatie. Hier geldt: ‘less is more’.

3.     Gebruik verschillende werkvormen

Er zijn heel veel online tools beschikbaar om te gebruiken tijdens jouw online les. Dit vraagt echter van jouw of de host nogal wat vaardigheid. Hou het in het begin zo eenvoudig mogelijk en probeer ook werkvormen uit, waarbij deelnemers even individueel werken. Werkvormen die je makkelijk in ZOOM kunt toepassen:

  • Stel een vraag en laat deelnemers antwoord geven in de chat of noem een naam voor het antwoord.
  • Zorg dat deelnemers een rood en groen voorwerp bij zich hebben en laat ze reageren op een stelling: rood voorwerp voor de camera = oneens, groen voorwerp = eens.
  • Laat deelnemers in groepjes in break-out rooms over een vraag in gesprek gaan, een opdracht uitwerken of praktijktoepassing bedenken.
  • Geef een individuele opdracht, bijvoorbeeld iets uitrekenen, een antwoord opzoeken op internet of een afbeelding/foto te zoeken bij een bepaald onderwerp.
  • Gebruik de poll functie in Zoom om de kennis over een onderwerp op te halen bij de deelnemers.
  • Laat deelnemers in duo’s met elkaar bellen om een vraagstuk te bespreken.

4.     Pauzeer regelmatig

In een fysieke bijeenkomst is één pauze van 15 minuten bij 3 uur les gebruikelijk. Online mag je vaker een pauze inlassen. Bijvoorbeeld ieder lesuur 10 minuten pauze. Dit kun je prima combineren met een individuele opdracht: “haal een kop koffie en denk na over de volgende vraag…”.

5.     Gebruik storytelling

Een verhaal luistert makkelijker online, dan alleen de theorie in een presentatie. Vertel waar mogelijk jouw theorie in de vorm van een praktijkvoorbeeld en geef daarna de theorie. Je kunt ook vooraf een vraag meegeven over die praktijksituatie, die ze daarna moeten beantwoorden in de chat (bijvoorbeeld: luister naar mijn voorbeeld over deze situatie en beantwoord daarna de volgende vraag…… ).

Met deze vijf tips gaat het zeker lukken om van jouw online les een succes te maken. Heb je vragen of wil je graag dat we vanuit team Didactiek meekijken met jouw lesvoorbereiding, laat het dan weten. We helpen je graag verder!