KIAD = vakmanschap


Kwaliteit Instructie Aanleg Drinkwater (KIAD) is een persoonscertificering voor alle medewerkers van de drinkwaterbedrijven en de aannemerij die werkzaamheden verrichten aan het drinkwaterdistributienet. Wateropleidingen heeft van Stichting KIAD de opdracht gekregen om het gehele proces van ontwikkelen en afnemen van examens rondom deze certificering te verzorgen.

Stichting KIAD is opgericht door negen Drinkwaterbedrijven en Bouwend Nederland. Het doel van de persoonscertificering KIAD is zorgdragen voor vakbekwaam personeel in de sleuf, zowel nu als in de toekomst. Daarnaast wordt op deze manier het personeel landelijk op een uniforme manier gekwalificeerd.

Het doel van de KIAD persoonscertificering sluit naadloos aan bij de meerjarenstrategie van Wateropleidingen: het versterken van actueel vakmanschap. Wij doen dit graag samen met de sector en zijn daarom ook erg blij met deze mooie opdracht.

De persoonscertificering bestaat uit een theorietoets en een praktijktoets. Wateropleidingen ontwikkelt nu de toetsvragen, samen met de constructiegroep met inhoudsdeskundigen vanuit de drinkwaterbedrijven en de aannemerij. In januari nemen we de eerste examens af.

Afgelopen dinsdag organiseerde Stichting KIAD bij Bouwend Nederland een bijeenkomst om alle aannemers te informeren over deze certificering. Wateropleidingen was hier ook bij aanwezig. De certificering wordt gefaseerd ingevoerd en de invoeringsdatum zal per drinkwaterbedrijf verschillen. De invoering is vaak gekoppeld aan de contractvernieuwing tijdens nieuwe aanbestedingen. Het KIAD certificaat heeft een geldigheidstermijn van vier jaar.

Als je vragen hebt over deze persoonscertificering, neem dan contact op met Evelien Meijerink (030) 60 69 416.