Kennisstrategie Stormvloedkeringen Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat beheert verschillende stormvloedkeringen, allemaal met een eigen ontwerp en geschiedenis. Zeer kritieke objecten om er voor te zorgen dat wij ‘droge voeten’ houden. Marc Walraven (leider operationeel team Maeslantkering en Hartelkering) trekt binnen Rijkswaterstaat de Kennisstrategie Stormvloedkeringen. In samenspraak met een brede deskundige werkgroep is een strategie, een methodiek en toepassing voor het borgen, ontsluiten, ontwikkelen en verspreiden van kennis over de stormvloedkeringen gemaakt. Rijkswaterstaat heeft Wateropleidingen gevraagd om het instrument ‘kennisklas’ te begeleiden en verder te ontwikkelen voor de uitvoering van de strategie.
foto: Rijkswaterstaat
Een Kennisklas is een leerbijeenkomst die begeleid wordt door een vakspecialist (meester) van Rijkswaterstaat. Middels het behandelen van casussen, geven van achtergrondinformatie en onderlinge discussie deelt de vakspecialist zijn kennis tijdens een bijeenkomst. Wateropleidingen begeleidt de vakspecialisten van Rijkswaterstaat tijdens de voorbereidingen, het vastleggen van de kennis en het maken van de casus. Naast het helpen bij deze kennisklassen ontwikkelen wij de methodiek verder om op basis van deze ervaringen de kennisklas als instrument breder te kunnen gebruiken.
Van de presentaties van de vakspecialist maken wij, indien zinvol, een weblecture. Een weblecture (niet te verwarren met webinars) zijn video-opnames van bijvoorbeeld presentaties, hoorcolleges of lezingen. Er bestaan verschillende soorten weblectures. Meestal wordt een onderscheid gemaakt tussen kennisweblectures (onthouden en begrijpen) en instructieweblectures (toepassen en analyseren). Een voorbeeld van een kennisweblecture vind je in deze video:
Meer weten over dit project en/of de inzet van weblectures? Neem contact op met Els Vernooij via [email protected] of 030 60 69 421.