Herman Dijk: nieuwe voorzitter bestuur Wateropleidingen


Mijn wens: vakmensen, nu én straks

De eerste dagen van 2018 maakten - voor wie het nog niet wist - in één keer overduidelijk hoe enorm belangrijk kennis en deskundigheid is in de watersector. Het water in onze rivieren steeg naar het hoogste niveau in jaren, alle vijf grote waterwerken werden gesloten voor de storm. Dijken werden geïnspecteerd, vee werd naar hoger terrein gebracht, kaders werden ontruimd. En uiteraard volop aandacht in de media. Nederland en het buitenland kijken bewonderend toe hoe we het aanpakken.

Ik weet zeker dat we in Nederland zo’n situatie aankunnen, daarvoor hebben we de middelen én de expertise. Maar voor mij is het grote doel vooral: zorgen dat we de uitdagingen van de toekomst óók aankunnen, en dat we als sector ook dán die expertise in huis hebben. Ik heb het dan over hoog water én over periodes met droogte, maar net zo goed over afvalwaterzuivering en drinkwater. Denk aan chemische verontreinigingen met bijvoorbeeld Pyrazool en GenX. Hoe zorgen we ervoor dat zulke stoffen bij u en mij thuis niet meer uit de kraan komen, ook niet in minuscule hoeveelheden? En zeker ook: hoe maken we oplossingen zo duurzaam mogelijk?

Lifelong learning

Al die uitdagingen op het gebied van klimaat, veiligheid en kwaliteit vragen de komende jaren om één ding: vakmensen. Alleen als we die hebben, kunnen we de handschoen opnemen. Als Wateropleidingen maken we met grote motivatie deel uit van die ambitie. Samen met onze docenten willen we bijdragen aan de continue ontwikkeling van de watersector met lifelong learning: actueel, praktijkgericht met veel kennis en kunde. Kortom: Wateropleidingen zorgt voor actueel vakmanschap in de watersector, in een juiste mix van inhoud en competenties.

Aanbieden wat nodig is

Wateropleidingen is van, voor en door de watersector. Ook in 2018 luisteren we naar de markt. We bieden aan wat nodig is: cursussen en opleidingen die mensen, organisaties en dus de sector écht vooruit helpen. We zijn er voor vakmensen die willen bijblijven in ontwikkelingen en innovaties, maar die ook graag willen leren van de oplossingen die anderen kiezen: leren van ervaring en leren door met elkaar te delen. Dat essentiële proces faciliteren we, zo is ons hele programma ingericht. Wat wij doen is nooit eenrichtingsverkeer. Waar dat zinvol is, zorgen we voor een state-of-the art digitale leeromgeving en e-learning. Bovendien creëren we een leeromgeving waarin leer- en werkprocessen samenkomen. Dat zorgt ervoor dat kennis niet in één hoofd blijft, maar zich verder verspreidt binnen een organisatie.

Internationale reputatie

Wateruitdagingen houden natuurlijk niet op bij de grens. Internationaal staan we zeer hoog aangeschreven om onze waterkennis. Gepassioneerde en goed opgeleide professionals maken het verschil in de watersector en vormen daardoor het ‘human capital' voor Nederland als waterland. Ook zo’n reputatie moet je onderhouden. En daarnaast: als Nederland voelen we de verantwoordelijkheid  om onze kennis wereldwijd te delen met watercollega’s. Kennis over governance en beleid, maar zeker ook over de uitvoering in de vaak zo weerbarstige praktijk. Een succesvolle implementatie en een duurzaam beheer gaan hand in hand met gedegen capacity building.

Kortom: er is in 2018 en de jaren daarna meer dan genoeg werk aan de winkel. Dat inspireert ons volop. Want er is zoveel te weten over de prachtige wereld van water!

Ik wens jullie een mooi en leerzaam 2018.

Herman Dijk

Voorzitter bestuur Wateropleidingen
Dijkgraaf Waterschap Drents Overijsselse Delta