Training of trainers in Zuid-Afrika: een nieuwe online ervaring

3 maart 2021

Online is inmiddels gewoon en ZOOM voelt als onze broekzak. En al jaren verzorgen wij didactische trainingen om van waterprofessionals docenten te maken. Maar wat als het gaat om nieuwe trainers die we nog niet kennen, een training in het Engels en deelnemers op 10.000 kilometer afstand met wisselende kwaliteit internet? Met de Online Training of Trainers op 23 en 26 februari 2021 hebben de opleidingskundigen Mark van Dodeweerd, Claudia Peters en Agnes Maenhout een geheel nieuwe ervaring opgedaan. We trainden tien Zuid-Afrikaanse waterprofessionals uit vijf verschillende steden in de beginselen van het vak van trainer. En met succes: zij hebben de theorie en praktijktoets gehaald. En ze beoordeelde de training met een score van 4,5 (schaal 1 op 5).

TdT zuidafrika 1

'Recommended. Very friendly and informative. The course was well delivered, with much passion and enthusiasm'

Digitale werkvormen
Zoals altijd kostte de voorbereiding voor digitale lessen veel tijd. Op het moment dat het hele programma goed en strak is geprogrammeerd, ontstaat ruimte om te anticiperen op onverwachte situaties. Tijdens de 2-daagse Training of Trainers leren we docenten om deelnemers in hun lessen te betrekken met interactieve werkvormen. Alleen moesten we nu gebruik maken van digitale interactieve werkvormen. De deelnemers maken een wordcloud in Mentimeter, in plaats van een bord met geeltjes. En delen eigen beelden in plaats van prints van foto’s. De rode en groene kaart zijn vervangen door een rood en groen voorwerp van de werkplek en zelfs de koffiepauze biedt ruimte voor private break-out rooms. De opdrachten zijn digitaal beschikbaar, evenals een digitale toets. Mini-lessen en individuele feedback werden gegeven in break-out rooms. De deelnemers waren erg positief over deze interactieve werkvormen, omdat zij op deze manier ook kennis konden uit wisselen met mededocenten in andere delen van Zuid-Afrika.

Online werken aan vaardigheden en attitude
Wij kwamen tot de conclusie dat eigenlijk alles digitaal mogelijk is, en dat het soms nog vlotter gaat ook! Afstand doet niet ter zake; internet is de levensader. De digitalisering heeft ook in Zuid-Afrika afgelopen jaar een grote vooruitgang doorgemaakt. Naast kennis en vaardigheden kun je als trainer ook werken aan attitude. Bijvoorbeeld in discipline als timemanagement, het aanzetten van de video en het geven van positieve feedback.

TdT zuidafrika 2

Deze ervaring met online methoden met Zuid-Afrikaanse deelnemers gericht op vaardigheden en attitude kan uitstekend worden ingezet voor een maatwerk training. Al dan niet met een sausje van waterkennis. Deze ervaringen zullen we dan ook gebruiken om ook onze digitale trainingen in Nederland nog verder te verbeteren!

Wil je meer weten over deze training? Neem dan contact op met Claudia Peters of Mark van Dodeweerd.
Wil je meer weten over onze buitenlandprojecten onder de vlag van World Water Academy? Neem dan contact op met Agnes Maenhout.