Succesvolle eerste uitvoering Toekomstbestendige leidingwaterinstallaties in woningen

8 december 2021

Op dinsdag 7 december organiseerde Wateropleidingen in samenwerking met Rein Opleidingen de eerste uitvoering van de cursus Toekomstbestendige leidingwaterinstallaties in woningen. Er wordt veel gevraagd van iedereen die betrokken is bij het realiseren en onderhouden van leidingwaterinstallaties door bouwtijden die onder druk staan, de energietransitie, klimaatverandering en circulariteit. In deze cursus leren deelnemers wat er nodig is om dit gezond, veilig, energiezuinig en milieuvriendelijk te doen.

Starttlw

De basis voor een goede en veilige leidingwaterinstallatie ligt vast in NEN 1006+A1: 2018 die is opgenomen in het Bouwbesluit en Drinkwaterbesluit. Druk, temperatuur, volumestroom, dimensionering, verversing, leidingloop en kwalitatief goede en eenvoudige installaties zijn belangrijke uitgangspunten voor een goed ontwerp en aanleg van de woninginstallatie. In de cursus komen deze onderwerpen toepassingsgericht aan de orde, waarbij docenten de theorie vertalen naar de praktijk en deelnemers wordt gevraagd om hun ervaringen te delen.

“Het was een interessante cursus met deskundige uitleg van de docenten. Mooi om te zien dat de cursus zowel door installateurs als controleurs van drinkwaterbedrijven gevolgd wordt. Er staan grote uitdagingen voor de deur.”
- Ton van der Meeren (Inspecteur bij Brabant Water N.V. )

“Door de docenten, die ons gedurende de dag meenamen door NEN1006 en ISSO 30, werden we aangespoord om na te denken over wat nu eigenlijk toekomst bestendige installaties kunnen zijn. Dat biedt een interessante invalshoek op het vakgebied.“
- Jeroen Vendel (Calculator Sanitaire Installaties bij Schouten Techniek)

“Het is een leuke frisse cursus waarbij veel nieuwe aspecten aan bod komen en een herhaling van gebruikte toepassingen, veiligheid en duurzaamheid. De aangestipte onderwerpen m.b.t. legionella worden voor mij een herhaling, maar de te gebruiken materialen, warmtepompen en zonneboilers gaven mij een interessante nieuwe kijk op de ontwikkeling voor de toekomst.”
- Rob Ravensbergen (Dunea)