World Water Academy bezoekt WISA 2022 in Zuid-Afrika

7 oktober 2022

Van dinsdag 27 t/m 30 september vond de WISA (Water Institute of Southern Africa) conferentie plaats in Johannesburg. Onder de vlag van World Water Academy waren Gabriëlle Knufman en Claudia Peters hier aanwezig. Tijdens de conferentie spraken ze met veel partners vanuit onze lopende projecten in Zuid-Afrika. Daarnaast werden nieuwe contacten gelegd en bezochten Gabrielle en Claudia jonge waterprofessionals die deelnamen aan de Wetskills Challenge.

wisa1

Case owner bij de Wetskills Challenge
Dit jaar was de 6e editie van Wetskills Zuid-Afrika. In een twee weken durende 'think tank’ proberen jonge waterprofessionals realistische oplossingen te vinden voor vraagstukken met betrekking tot water. Ieder team presenteerde hun oplossing op de WISA-conferentie voor opdrachtgevers en een jury.

World Water Academy was een ‘case owner’ van één van de vraagstukken. Hierin stond de vraag centraal op welke manier life long learning en training van waterprofessionals ervoor kan zorgen dat de waterkwaliteit in Zuid-Afrika verbetert. En hoe dat in de lokale context ingebed kan worden. Het team kwam tot mooie innovatieve ideeën die zij door middel van een korte pitch en een poster op de WISA-Conferentie presenteerden.

wisa_wetskills

Orange Knowledge Project Bridging the Water
Sinds 2019 werkt World Water Academy met Nederlandse en Zuid-Afrikaanse partners samen in het Orange Knowledge Project ‘Bridging the Water’, dat dit jaar wordt afgerond. Tijdens WISA hebben we een aantal van onze partners weer ontmoet en gesproken over een voortzetting van onze samenwerking. Want met trots kijken we terug naar wat we de afgelopen drie jaar hebben bereikt:

  • 8 verschillende trainingen op het gebied van afvalwaterzuivering en drinkwaterproductie ontwikkeld, samen met lokale experts
  • 31 trainingen verzorgd in 8 verschillende gemeentes voor 528 waterprofessionals
  • 57 lokale waterexperts getraind tot trainer
  • 14 living labs georganiseerd waarin studenten van Zuid Afrikaanse en Nederlandse universiteiten en hogescholen samenwerken met bedrijven samenwerken om oplossingen en innovaties te bedenken voor uitdagingen in de watersector.

Wil je meer weten over dit project? Kijk dan op bridgingthewater.co.za.

Nieuwe ontmoetingen
De uitdagingen voor de watersector in Zuid-Afrika zijn groot. Naast waterschaarste zijn de zorgen om waterkwaliteit groot. De behoefte aan het leven lang opleiden en trainen van de medewerkers in de sector is omvangrijk. Tijdens de WISA 2022 hebben we veel nieuwe contacten gelegd en gezamenlijk verkend op welke wijze World Water Academy hier een bijdrage aan kan blijven leveren. Ons werk in Zuid-Afrika is nog niet gedaan!