Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Aquatische ecologie
Dit ga je leren
Het is een hele puzzel om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen. Volgens deze richtlijn moet in 2027 het Nederlandse water schoon en ecologisch gezond zijn. Maar experts voorzien dat door effecten van klimaatverandering de normen voor de ecologische toestand niet overal worden gehaald. Alleen in samenwerking met natuur, landbouw en ruimtelijke ordening kunnen er oplossingen komen. Maar hoe doe je dat, zo’n integrale benadering?
In de opleiding Aquatische Ecologie leer je aquatische ecosystemen te analyseren, te beoordelen en succesvolle maatregelen voor verbetering te formuleren. Op basis van fysische, chemische en biologische data analyseer je de huidige situatie. Vervolgens gebruik je die informatie om integrale oplossingen voor te stellen die de weg openen naar een betere waterkwaliteit. Hoe je ecologische beoordelingen kunt uitvoeren aan de hand van Ecologische Sleutelfactoren en KRW-watertypologieën, komt uitvoerig aan de orde.
Ben je verantwoordelijk voor beleid, werk je aan projecten en wil je inhoudelijke diepgang krijgen over watersystemen en waterkwaliteit? Dan past de opleiding Aquatische Ecologie bij jou.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- waterhuishouding
- opbouw aquatisch ecosysteem
- nutriënten, stof- en energiestromen
- analyseren van biologische, chemische en fysische data
- beoordelen van waterkwaliteit, monitoring
- kaderrichtlijn Water, streefbeelden, Ecologische Sleutelfactoren
- ecologische beoordeling en analyse van verschillende watertypen
- omgaan met milieuvreemde stoffen en exoten
- biodiversiteit
- effecten klimaatverandering
- onderhoudsvormen
- integrale oplossingen en maatregelen
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden
- structuur en processen van verschillende watersystemen
- interpreteren en analyseren van data
- integrale benadering voor herstel watersystemen
- belangen en stakeholders
- handelingsperspectief om de KRW-doelen te halen
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding Aquatische Ecologie bestaat uit 13 fysieke dagen. Diverse theorie en praktijkelementen wisselen elkaar af, zoals een excursie, opdrachten, casussen en datapractica.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.00 -16.00 uur.
Inhoud
Module 1: Opbouw en analyse watersysteem
Voordat je aan de slag gaat met maatregelen, moet je jouw systeem door en door kennen. Je leert alles over structuren, organismen en processen. De volgende thema’s worden behandeld:
- introductie aquatisch ecosysteem
- KRW-methodiek
- waterbalans, nutriëntenbalans
- neerslag-afvoerproces
- relatie grondwater-oppervlaktewater
- stof- en energiestromen
- soorten organismen, populatiedynamica, indicatoren
- monitoring, modellen, beoordeling
- data analyse
- relatie fysisch-chemische-biologische factoren
- diverse rekenpractica
Module 2: Beoordeling watersysteem en maatregelen
Nu je het watersysteem in je vingers hebt, ga je aan de slag met problemen van de diverse watertypen. Welke systemen, knelpunten en kansen zijn er? En welke oplossingen en maatregelen horen daarbij? De volgende thema’s worden behandeld:
- ondiepe zoete meren
- sloten, stadswateren en kanalen
- stromende wateren: beken en rivieren
- waterverontreiniging en ecotoxicologie
- klimaatverandering, stress, verdroging
- biodiversiteit en exoten
- beheer water- en oevervegetaties
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 30 weken, inclusief de schoolvakanties. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 8 uur zelfstudie. Voor de eindopdracht heb je circa 30 uur nodig.
Examen
De opleiding bevat een examen voor Module 1 en een eindopdracht voor Module 2. In de eindopdracht presenteer je jouw advies over ecosysteemmaatregelen van een bepaald gebied. Met een resultaat van 5,5 of hoger, ontvang je jouw diploma voor de opleiding Aquatische Ecologie.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De opleiding Aquatische Ecologie is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met herstel van watersystemen en de Kaderrichtlijn Water, met als doel het realiseren van ecologisch gezond water.
Samen leren
Je bent één van de 20 professionals die deze opleiding volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een hbo/wo-opleiding. Daarnaast verwachten we dat je basiskennis van Excel hebt. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Bijzonderheden
Voor deze opleiding heb je een eigen laptop nodig waarop je met Excel kunt werken. Voor de rekenpractica in Module 1 maken we gebruik van spreadsheets.