Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Basisopleiding drinkwaterdistributie
Dit ga je leren
In je omgeving vinden mensen het vaak vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt wanneer ze die opendoen. Maar werkzaam bij een drinkwaterbedrijf weet jij dat dit anders is. Het leveren van drinkwater van een goede kwaliteit vraagt een behoorlijke inspanning. Welke kennis en vaardigheden heb je nodig om deze hoge standaard te behouden?
De Basisopleiding Drinkwaterdistributie geeft jou en iedereen die betrokken is bij het distributieproces een goed begrip van zowel het drinkwaterbedrijf als de complexe systemen die de distributie van drinkwater mogelijk maken. Daarnaast maak je kennis met huidige en toekomstige uitdagingen op het vlak van distributie. Dat is uitermate belangrijk om je werk goed te kunnen doen.
Wil je altijd kunnen terugvallen op een stevige basis van kennis over het drinkwaterbedrijf en de distributie van drinkwater? Dan mag je deze opleiding niet missen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- organisatie van de drinkwatersector
- gedrag en samenstelling van water
- vloeistofmechanica
- distributiesystemen: ontwerp, aanleg, onderhoud en hygiëne
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- het functioneren van een modern drinkwaterbedrijf
- systemen voor de distributie van drinkwater
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De Basisopleiding Drinkwaterdistributie bestaat uit 39 dagdelen of 20 dagen. Er zijn 17 fysieke lesdagen, inclusief 2 practica en 1 praktijkbezoek. Daarnaast maken 3 individuele online leeractiviteiten en 2 digitale lessen deel uit van het programma.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.00 – 16.00 uur.
Digitale lessen: ’s ochtends of ’s middags.
Individuele online leeractiviteiten: zoals aangegeven in het lesrooster.
Inhoud
Module 1: Drinkwatersector
De volgende thema’s worden behandeld:
- positionering drinkwaterbedrijf
- interne organisatie drinkwaterbedrijf
- wetgeving
- van bron tot tap
- vraag en aanbod
- leveringszekerheid
- onderhoud
Module 2: Water
De volgende thema’s worden behandeld:
- introductie vloeistofmechanica
- chemische waterkwaliteit
- vloeistof: statica
- vloeistof: dynamica
- wrijvingsverliezen
- hardheid van water
- vertragingsverliezen en energielijnen
- biologische waterkwaliteit
- practicum vloeistofmechanica
- energie en druklijnen bij lange leidingen
- practicum chemisch en biologisch onderzoek
Module 3: Aanleg en beheer
De volgende thema’s worden behandeld:
- voorbereiding ontwerp
- ontwerp: algemeen
- ontwerp: materialen
- ontwerp: krachten en belastingen op leidingen
- hygiënisch werken en praktijkbezoek
- oplevering en overdracht
- onderhoud en beheer
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 36 weken Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 5 uur zelfstudie.
Examen
Je sluit de opleiding af met 2 examens en 2 individuele opdrachten. Met een resultaat van 5,5 of hoger, ontvang je jouw diploma voor de Basisopleiding Drinkwaterdistributie.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De Basisopleiding Drinkwaterdistributie is onder meer bedoeld voor professionals die binnen een drinkwaterbedrijf actief zijn als monteur, inspecteur, werkvoorbereider, medewerker waterkwaliteit of technisch medewerker.
Samen leren
Je bent één van de 16 tot 20 professionals die deze opleiding gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt een technisch mbo-diploma. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, volg dan eerst de cursus Opfrissen van de Basisvaardigheden.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.