Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties
Dit ga je leren
Wanneer je in je werk te maken hebt met collectieve drinkwaterinstallaties, rust de verantwoordelijkheid op je schouders om een veilig beheer en behoud hiervan te kunnen waarborgen. Wat moet je weten om gezondheidsrisico’s zoals een legionellabesmetting buiten de deur te houden?
In de opleiding Beheer en Onderhoud van Drinkwaterinstallaties maak je kennis met de waterbehandeling en alternatieve technieken voor legionellapreventie. Daarnaast brengen we je op de hoogte van de wettelijke eisen die besmetting van het drinkwater tegengaan door het beveiligen van terugstroming. Ook ga je aan de slag met het opstellen van een beheer- en onderhoudsplan volgens de ISSO 55.5-richtlijn. Deze richtlijn schrijft voor dat met regelmatig onderhoud en controle de veiligheid van drinkwaterinstallaties moet worden gegarandeerd.
Met de opleiding Beheer en Onderhoud van Drinkwaterinstallaties op zak, ben je goed voorbereid om problemen met legionella af te wenden.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- wet- en regelgeving omtrent controle en beheer
- beheer van drinkwaterinstallaties
- benodigde kennis over toestellen voor een goed beheer
- beveiligingen tegen terugstroming
- legionella en andere gezondheidsrisico’s voor derden
- alternatieve technieken legionellapreventie
- opstellen beheers- en onderhoudsplan
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- uitvoeren van beheer aan drinkwaterinstallaties
- opstellen van een onderhoudsplan volgens de eisen van het Drinkwaterbesluit, inclusief een erkenning door Techniek Nederland
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding Beheer en Onderhoud van Drinkwaterinstallaties bestaat uit 10 dagdelen of 5 dagen. Tijdens de fysieke lesdagen nodigen we je uit om cases uit je eigen praktijk in te brengen, zodat dit de theorie versterkt. En uiteraard kan je het geleerde toetsen in de praktijk, wanneer we op de laatste lesdag op excursie gaan naar een bedrijf met een complexe drinkwaterinstallatie.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.00 – 16.00 uur.
Inhoud
De volgende thema’s worden behandeld:
- veilige en betrouwbare drinkwaterinstallaties
- wet- en regelgeving
- indeling risicoklassen
- ontwerp en aanleg drinkwaterinstallaties
- beveiliging tegen terugstroming (WWB 3.8)
- waterbehandeling en waterbehandelingstoestellen (WWB 4.6)
- warmwatertoestellen en brandblusvoorzieningen
- legionella (ISSO 55.4)
- toestellen in drinkwaterinstallaties
- beheer en onderhoud van drinkwaterinstallaties (WWB1.4G en ISSO 55.5)
- examentraining
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 4 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 3 uur zelfstudie.
Examen
Je sluit de opleiding af met een examen en het maken van een opdracht tijdens het bezoek aan een bedrijf met een complexe drinkwaterinstallatie. Met een resultaat van 5,5 of hoger, ontvang je jouw diploma voor de opleiding Beheer en Onderhoud van Drinkwaterinstallaties.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de presentaties en het digitale lesboek.
Voor wie
De opleiding Beheer en Onderhoud van Drinkwaterinstallaties is onder meer bedoeld voor eigenaren, beheerders en installateurs van collectieve drinkwaterinstallaties.
Samen leren
Je bent één van de 13 tot 16 professionals die deze opleiding gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond bij voorkeur een technische mbo-opleiding. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Bijzonderheden
De opleiding Beheer en Onderhoud van Drinkwaterinstallaties maakt deel uit van het opleidingstraject Deskundige Veilige Drinkwaterinstallaties voor medewerkers van installatiebedrijven.
In deze opleiding behandelen we in grote lijnen alternatieve technieken en reiniging en desinfectie van drinkwaterinstallaties. Wil je meer over deze onderwerpen weten? Kijk dan bij onze cursussen Alternatieve Technieken Legionellapreventie en Reiniging en Desinfectie van Leidingwaterinstallaties.