Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Instapniveau

Divers

Tijdsduur

2 dagen

Variant

Dagcursus

Max aantal deelnemers

16

Zelfstudie

1 uur per bijeenkomst

Examen

Nee

Dit ga je leren

Steeds vaker vestigen bevers zich in risicogebieden zoals waterkeringen en spoorwegen. Ben je werkzaam bij bijvoorbeeld waterschappen, Rijkswaterstaat of ProRail, dan kun je hiermee te maken krijgen. Hoe bewaar je de balans tussen het beschermen van de infrastructuur, de mens en een gezond ecosysteem?

In de cursus Duurzaam Samenleven met Bevers leer je de ecologische en technische aspecten van deze dieren kennen. Bevers hebben een positieve invloed op het ecosysteem. Maar ze kunnen ook schade veroorzaken, zoals graverij, knaag- en natschade. Het beleid en de wettelijke kaders die je moet beheersen als het om bevers gaat, passeren de revue. En ook onderwerpen zoals het opsporen van beverholen, het herstellen van schade, welke nood- en preventieve maatregelen je kunt nemen en wat de impact is van graverij op faalmechanismen.

Na afloop van deze cursus beheers je basiskennis over de bever, zijn gedrag en leefgebied. En je weet hoe je schade kunt herkennen, voorkomen en herstellen. Daarmee ben je beter uitgerust om effectief samen te werken aan duurzame oplossingen, mochten bevers in jouw werkgebied de kop opsteken.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • identificeren van bevers (en dassen), herkennen van sporen en schades in het veld
  • evaluatie van de geschiktheid van een gebied als habitat voor bevers
  • inzicht in ecologie en gedrag van bevers en hun rol in het ecosysteem
  • methoden voor detectie en observatie van bevers, interpreteren van verkregen informatie voor eventuele maatregelen en oplossingen
  • opzetten monitoringssystemen voor controle aanwezigheid bevers, inclusief acties om die aanwezigheid op risicolocaties te ontmoedigen
  • juridisch kader met betrekking tot bevers
  • rapporteren van waarnemingen en schademeldingen, inclusief landelijke meldingssystemen

Na afloop van deze cursus heb je de volgende kennis & vaardigheden: 

  • basisbegrip van de bever, zijn gedrag en leefgebied
  • impact van bevers op hun omgeving
  • handelingsperspectief, gericht op duurzaam beverbeheer
  • herkennen, voorkomen en herstellen van schades

Bever in rivier

Programma

Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Duurzaam Samenleven met Bevers bestaat uit 4 dagdelen of 2 dagen. De cursusdagen vinden fysiek plaats op 2 verschillende locaties, dichtbij het leefgebied van bevers (of dassen). Na theorie in de ochtend, ga je ’s middags het veld in om de opgedane kennis toe te passen. Je speurt naar sporen van bevers (of dassen) en neemt praktische (herstel)maatregelen waar.  Benieuwd naar de exacte data van deze cursus? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.

Lestijden

Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.30-17.00 uur.

Inhoud

Dag 1: De bever

De volgende thema’s worden behandeld:

  • stakeholderanalyse (betrokkenheid van deelnemers bij bevers in hun werk)
  • biologie van de bever: gedrag en leefgebied
  • beversporen herkennen
  • beleid en wettelijker kader: bever en bescherming
  • excursie ‘Bever en beversporen’

Dag 2: Handelingsperspectief

De volgende thema’s worden behandeld:

  • hoe herken je beverholen? Welke technieken zijn beschikbaar?
  • beleid en wettelijk kader van waterveiligheid en infrastructuur
  • schadebeelden en handelingsperspectieven
  • ontwikkelingen rondom graverij in keringen
  • verzamelen van informatie rond beverobservaties
  • excursie ‘Maatregelen in de praktijk’

Eigen inbreng

Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de cursus meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?

Tijdsinvestering

De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 2 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 1 uur zelfstudie.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal bieden we aan via de Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de voorbereiding, presentaties en interessante bronnen en artikelen.

Voor wie

De cursus Duurzaam Samenleven met Bevers is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig nu of in de toekomst naar verwachting te maken krijgt met bevers.

Samen leren

Je bent één van de maximaal 16 professionals die deze cursus gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.

Instapniveau

De cursus is bedoeld voor een brede doelgroep. Er is dus geen instapniveau vereist om deel te kunnen nemen. Daarnaast verwachten we dat je in de werkpraktijk ervaring hebt of verwacht te krijgen met de bever.

Intake

Gaat je cursus van start? Bezoek dan de Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze cursus wilt leren.

Bijzonderheden

Gedurende beide cursusdagen ga je het veld in, ongeacht het weer. Pas je kleding en schoeisel hierop aan. Neem bij voorkeur, je laarzen mee.

De cursus Duurzaam Samenleven met Bevers is ontwikkeld door Wateropleidingen en de Zoogdiervereniging, in samenwerking met de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en ProRail. De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door STOWA.

Meer informatie?

Marijke Kamstra

Marijke.kamstra@wateropleidingen.nl 030 60 69 405

Kun je niet vinden wat je zoekt?

Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.

groep personen voor een water achtergrond