Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Klimaatrobuuste inrichting van beekdalen
Dit ga je leren
Als je in de watersector werkt, zijn de effecten van klimaatverandering aan de orde van de dag. In de afgelopen jaren hebben we intensievere perioden van droogte en extreme neerslag meegemaakt. Op hoger gelegen en hellende zandgronden in ons land kan droogte leiden tot ernstige en onomkeerbare schade aan natuur en landbouw. Je zou het water willen vasthouden, maar dat is een flinke uitdaging. Welke kennis geeft houvast om met adaptieve maatregelen de gevolgen van klimaatverandering te beperken?
De cursus Klimaatrobuuste Inrichting Beekdalen laat je ervaren wat het effect is van klimaatadaptieve maatregelen op de Nederlandse hoge zandgronden en in beekdalen. We gebruiken de natuur zelf om het hydrologisch en ecologisch systeem weerbaar te maken tegen extreme weersinvloeden. Tijdens veldbezoeken leer je aan de hand van praktijkvoorbeelden en nature based solutions hoe je water beter kunt vasthouden en de natuurlijke sponswerking van de bodem kunt verbeteren.
Wil je met praktische handvatten vraagstukken rond klimaatverandering aanpakken met een goed resultaat? Dan is de cursus Klimaatrobuuste Inrichting Beekdalen iets voor jou!
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- een klimaatrobuust watersysteem: hoe ziet dat eruit?
- de werking van een watersysteem: sponswerking, beekontwikkeling en sturende factoren zoals bodemtype en hellingsgraad
- toepassing van natuurlijke concepten in het beekdal; bouwen met de natuur en nature based solutions
- klimaatadaptieve maatregelen, doorwerking op het watersysteem en waargenomen effecten
Na afloop van deze cursus heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- klimaatrobuust inrichten van een beekdalsysteem
- toepassen van natuurlijke principes
- water vasthouden met inzet van de natuur
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Klimaatrobuuste Inrichting Beekdalen bestaat uit 3 dagen en is in samenwerking met Bureau Stroming ontwikkeld.
We gaan praktisch te werk, door inhoudelijke kennis te combineren met praktijkvoorbeelden in het veld. De lessen die we uit de praktijk leren, staan centraal. We verwachten dat je een eigen casus meebrengt en je werkt samen met andere deelnemers aan een opdracht. Elke cursusdag is er een rondwandeling of fietsexcursie naar een andere locatie. Tijdens het veldbezoek legt een lokale expert uit welke problemen er rond klimaatverandering spelen en hoe dit wordt aangepakt.
Benieuwd naar de exacte data van deze cursus? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunchpakket): 09.30-16.30 uur.
Inhoud
Dag 1: Klimaatrobuust watersysteem
De volgende thema’s worden behandeld:
- introductie
- werking natuurlijk beeksysteem
- veldbezoek Midden-Regge
- klimaatverandering
- analyse en ontwerp beeksystemen
- eigen inbreng case
Dag 2: Sponswerking bodem
De volgende thema’s worden behandeld:
- leren van de praktijk, voorbeeldprojecten
- uitgevoerde maatregelen en effecten
- succes en -faalfactoren
- veldbezoek Groote Molenbeek
- moerasvorming
- effecten Bever
Dag 3: Klimaatrobuust beekdal
De volgende thema’s worden behandeld:
- leren van de praktijk, voorbeeldprojecten
- uitgevoerde maatregelen en effecten
- succes en -faalfactoren
- veldbezoek Leuvenumse beek
- zandsuppletie, beekhout, doorstroommoeras
- inzetbaarheid natuurlijke concepten
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de cursus meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt circa 6 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 2 uur zelfstudie.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via de Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Inspiratie
Wil je alvast een kijkje nemen bij deze cursus? Dat kan hier.
Voor wie
De cursus Klimaatrobuuste Inrichting Beekdalen is bedoeld voor projectleiders, natuurbeheerders, beleidsmedewerkers, ecologen en hydrologen die in deze gebieden werken aan natuurherstelprojecten.
Samen leren
Je bent één van de 12 tot 16 professionals die deze cursus volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een hbo/wo-opleiding.
Intake
Gaat je cursus van start? Bezoek dan de Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Bijzonderheden
De excursies gaan altijd door, ook bij regen. Zo nodig, regelen wij een fiets voor jou.