Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Monsternemer afvalwater en oppervlaktewater

Instapniveau

MBO

Tijdsduur

2 dagen

Variant

Dag cursus

Max aantal deelnemers

12

Zelfstudie

4 uur per bijeenkomst

Examen

Nee

Dit ga je leren

De waterpraktijk betekent het regelmatig uitvoeren van metingen in afvalwater en oppervlaktewater. Deze metingen bieden feitenmateriaal voor handhaving van de Waterwet. Ook zijn ze nodig voor het bepalen van heffingen en voor het monitoren van de waterkwaliteit. Wil je kwalitatief goede metingen doen, dan moet je de monsters op de juiste manier nemen. Hoe doe je dat?

In de cursus Monsternemer Afvalwater en Oppervlaktewater leer je onder meer wat verschillende doelen zijn om monsters te nemen. En je ervaart hoe het is om te werken volgens de voorschriften Aanwijzing bemonstering en analyse milieudelicten van het Openbaar Ministerie.

Hoe neem je een monster conform NEN 6600? En hoe pas je de norm NEN ISO 5667-3 toe voor het conserveren, verpakken en vervoer van jouw monsters naar een laboratorium? Wat zijn de meest voorkomende methoden van debietmeting van afvalwaterstromen? Wat is het belang van kwaliteitszorg? En hoe zorg je ervoor dat jouw apparatuur goed is gekalibreerd? Na afloop van de cursus Monsternemer Afvalwater en Oppervlaktewater beheers je dit allemaal.

Na afloop van deze cursus heb je de volgende kennis & vaardigheden: 

  • belang van goede monsterneming
  • op de juiste wijze bemonsteren
  • veilig bemonsteren

Twee personen met handschoenen aan, waarvan er één een buis met gele vloeistof vasthoud en de ander aantekeningen maakt.

Programma

Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Monsternemer Afvalwater en Oppervlaktewater bestaat uit 2 dagen. Ook een 1-daagse variant is mogelijk, afhankelijk van de groepsgrootte en het gewenste type bemonstering. Na theorie in de ochtend over hoe je de monsters neemt, oefen je dit ’s middags meteen in de praktijk.

Deze cursus is alleen als een incompany-training te volgen en vindt op een zuivering plaats. Voor specifieke monstername zoeken we geschikte plekken.

Benieuwd naar de exacte data van deze cursus? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.

Lestijden

Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.30-16.30 uur.

Inhoud

De volgende thema’s worden behandeld:

  • eigenschappen van (afval)stoffen
  • soorten monsters en de rol van de monsternemer; protocollen voor monsterneming
  • NEN 6600
  • kalibratie van apparatuur
  • aanwijzing bemonstering en analyse milieudelicten; debietmeting van afvalwaterstromen
  • meest gebruikte technieken bij monsterneming; opstellen van een onderzoeksplan; conservering van monsters

Eigen inbreng

Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de cursus meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?

Tijdsinvestering

Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 4 uur zelfstudie.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal krijg je uitgereikt op de eerste lesdag.

Voor wie

De cursus Monsternemer Afvalwater en Oppervlaktewater is bedoeld voor monsternemers en handhavers van omgevingsdiensten, waterschappen en laboratoria.

Samen leren

Je bent één van de circa 12 professionals die deze cursus gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.

Instapniveau

Je hebt als achtergrond een mbo-opleiding.

Bijzonderheden

Aan het eind van de cursus krijg je een certificaat uitgereikt. Dit certificaat vertegenwoordigd jouw deelname en vaardigheid dat je op de juiste manier afvalwater en oppervlaktewater kunt bemonsteren.

Meer informatie?

Martine Smallenburg

Martine.smallenburg@wateropleidingen.nl 030 60 69 424

Kun je niet vinden wat je zoekt?

Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.

groep personen voor een water achtergrond