Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Instapniveau

HBO

Tijdsduur

3 dagen

Variant

Dag cursus

Max aantal deelnemers

16

Zelfstudie

2 uur per bijeenkomst

Examen

Nee

Dit ga je leren

Goed waterbeheer is van groot belang voor de leefomgeving. Dit beseffen waterprofessionals bij gemeenten en waterschappen. Maar ook inwoners en bestuurders raken hiervan steeds meer doordrongen. Als beleidsmedewerker komen daardoor allerlei vragen op je af. Wat heb je nodig om via nieuw omgevingsmanagement de stedelijke watersystemen duurzaam in te richten?

De cursus Stedelijk Water gaat in op de laatste beleidsontwikkelingen en andere facetten die je moet kennen bij de inrichting van water en ruimte. Daarnaast krijg je inzicht in de werking van watersystemen. Tal van praktische voorbeelden brengen de gevolgen voor het voetlicht van extreme weersinvloeden in de stedelijke omgeving, van overstromingen tot hitte en droogte. Wat is ‘goed beheer’ eigenlijk? En welke spelregels zijn hiervoor? Welke oplossingen dragen echt bij aan een betere waterhuishouding? Hoe stel je samen de effectiviteit van maatregelen vast? Welke rol speelt duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit? En wanneer is het waterbeheer klimaatbestendig?

In de cursus Stedelijk Water leer je handen en voeten te geven aan de nieuwe eisen op het gebied van water voor inrichting en beheer van openbare ruimten en particulier terrein.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • nieuw beleid en wetgeving voor de stedelijke waterhuishouding
  • hoe geven we invulling aan water binnen het omgevingsmanagement?
  • wat werkt wel en wat niet?
  • waterhuishoudkundige beoordeling van duurzaamheid, klimaatadaptatie en ruimtelijke kwaliteit: haalbaarheidsstudie bij ruimtelijke inpassing water
  • hoe stroomt stedelijk water? (integrale modellering)
  • inzicht in waterkwaliteit en ecologie
  • hoe kan de burger klimaatadaptief bijdragen?
  • hoe kan je bij de herinrichting van bestaand stedelijk gebied, rekening houden met toekomstige wensen voor en eisen aan het watersysteem?

Na het volgen van deze cursus heb je de volgende kennis & vaardigheden: 

  • de laatste ontwikkelingen in beleid en wetgeving
  • factoren die invloed hebben op watersystemen en het effect van maatregelen
  • een toekomstbestendig stedelijk watersysteem

Een gracht met een brug, woningen en bomen.

Programma

Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Stedelijk Water bestaat uit 3 dagen en alle bijeenkomsten zijn fysiek. In de lessen wordt de theorie uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Benieuwd naar de exacte data van deze cursus? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.

Lestijden

Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09:30-16:30 uur.

Inhoud

Dag 1: De omgeving centraal & Hoe kan de burger klimaatadaptief bijdragen?

De volgende thema’s worden behandeld:

  • nieuw beleid en wetgeving voor de stedelijke waterhuishouding
  • hoe geven we invulling aan water binnen het omgevingsmanagement?
  • wat zijn de wateropgaven voor gemeenten en waterschappen (en particulieren)?
  • effect en organisatie van de inzet van private ruimte voor de waterhuishouding
  • hoe organiseer je betrokkenheid en welke instrumenten kun je daarbij inzetten?

Dag 2: Hoe stroomt water & Wat werkt en wat niet?

De volgende thema’s worden behandeld:

  • de gecombineerde werking van stedelijk open water, riolering, grondwater en buitenruimte
  • waarom en hoe zou je dit modelleren?
  • waterhuishoudkundige beoordeling van duurzaamheid, klimaatadaptatie en ruimtelijke kwaliteit: haalbaarheidsstudie bij ruimtelijke inpassing water

Dag 3: Inzicht in waterkwaliteit en ecologie & Een toekomstbestendig stedelijk watersysteem

De volgende thema’s worden behandeld:

  • hoe weten we of onze stedelijke watersystemen gezond zijn?
  • hoe kunnen we de condities van ons watersysteem verbeteren?
  • hoe kan je bij de herinrichting van bestaand stedelijk gebied rekening houden met nieuwe toekomstige wensen voor en eisen aan het watersysteem?

Eigen inbreng

Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de cursus meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?

Tijdsinvestering

De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt circa 3 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 2 uur zelfstudie.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.

Voor wie

De cursus Stedelijk Water is bedoeld voor (beleids)medewerkers stedelijk waterbeheer en ruimtelijke ordening. Wil je meer weten over hoe het stedelijk watersysteem in elkaar zit en hoe je deze toekomstbestendig kunt inrichten? Dan is deze cursus iets voor jou!

Samen leren

Je bent één van de 14 tot 16 professionals die deze cursus volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.

Instapniveau

Je hebt als achtergrond een hbo-opleiding.

Intake

Gaat je cursus van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.

Meer informatie?

Foto van een medewerker van Wateropleidingen.

Caroline Rouppe van der Voort

Caroline.rouppevandervoort@wateropleidingen.nl 030 60 69 406

Kun je niet vinden wat je zoekt?

Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.

groep personen voor een water achtergrond