Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Toezicht en handhaving water
Dit ga je leren
Het is een grote verantwoordelijkheid: als toezichthouder of handhaver moet je over actuele kennis van de Omgevingswet beschikken en de instrumenten die daarbij horen op de juiste manier weten toe te passen. Datzelfde geldt voor de VTH kwaliteitscriteria met het oog op waterbeheer. Hoe zorg je ervoor dat je als professional kunt aantonen dat je hiervoor bent opgeleid?
In de opleiding Toezicht en Handhaving Water leer je alles over de verschillende taakgebieden waar je als toezichthouder mee in aanraking komt. Je ervaart wat het betekent om toezicht te houden en welke bevoegdheden daarbij horen. Ook krijg je inzicht in alle relevante wet- en regelgeving. Een aantal specifieke onderwerpen komen aan de orde, zoals bewijsvoering, monsterneming en administratief toezicht.
Na het volgen van de opleiding Toezicht en Handhaving Water beschik je over de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om je werk als toezichthouder aantoonbaar goed uit te voeren.
Na afloop van deze opleiding heb de volgende kennis & vaardigheden:
- kennis van de verschillende taakgebieden
- bekend met je bevoegdheden als toezichthouder
- inzicht in alle relevante wet- en regelgeving
- alle kennis en vaardigheden die nodig zijn voor jouw toezichthoudende functie
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding Toezicht en Handhaving Water bestaat uit 18 dagen, verdeeld over 3 modules. Elke module biedt een actief programma waarin je op een praktische manier aan de slag gaat met inhoud die nauw aansluit bij de werkpraktijk. Je werkt veel met casussen en oefent situaties met een trainingsacteur (2 lesdagen) en met een video-interactiebegeleider (1 lesdag). Met medecursisten werk je aan opdrachten op de (eigen) werkplek. Je oefent met reële situaties en geeft onderling feedback.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.00-16.00.
Inhoud
Module 1: Inleiding waterhandhaving
De volgende thema’s worden behandeld:
- waterschapsbeleid
- waterkwantiteit
- waterschapsverordening
- peilbeheer
- grondwateronttrekkingen
- riolering
- ecologie
- stofeigenschappen en milieueffecten
- zuiveringstechnieken
- waterkeringen
- lozingen waterschapsbeleid
Module 2: Toezichthouden
De volgende thema’s worden behandeld:
- omgevingswet
- integriteit, WGB, Veilige publieke taak
- proces vergunningverlening
- gedogen en legaliseren
- algemene wet bestuursrecht (AWB)
- bestuurlijke handhavingsinstrumenten
- optreden als toezichthouder
- omgevingsrecht
- bestuurlijke cautie
Module 3: Toezichthouden in de praktijk
De volgende thema’s worden behandeld:
- ophalen bij incident of calamiteit
- standhouden van je bewijs
- rapporteren
- vaardigheden optreden
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De opleiding bestaat uit 18 bijeenkomsten. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 6 uur zelfstudie.
Examen
Module 1 en 2 sluit je af met een digitaal examen. Voor Module 3 gebeurt dit met een eindgesprek. Met een resultaat van 5,5 of hoger, ontvang je jouw diploma voor de opleiding Toezicht en Handhaving Water.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De opleiding Toezicht en Handhaving Water is bedoeld voor (milieu) handhavers van waterschappen en Rijkswaterstaat.
Samen leren
Je bent één van de 12 tot 16 professionals die deze opleiding gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond minimaal een mbo opleiding. Daarnaast verwachten we dat je minimaal een half jaar ervaring hebt met toezicht en handhaving. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Bijzonderheden
De opleiding is per module te volgen. Een deel van het programma vindt plaats op je eigen werkplek. Hierdoor ontstaat een directe koppeling tussen het lesprogramma en de praktijk.
Meer informatie?
Caroline Rouppe van der Voort
Caroline.rouppevandervoort@wateropleidingen.nl 030 60 69 406