Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Basiskennis waterkeringen
Dit ga je leren
Het bieden van veiligheid tegen overstromingen is van groot belang voor onze Nederlandse samenleving. Daarom wil jij als technisch medewerker beheer en onderhoud graag basiskennis opdoen over waterkeringen. Wat wil je allemaal weten?
Volg de opleiding Basiskennis Waterkeringen en maak kennis met een breed scala aan onderwerpen die hiermee samenhangen. Je krijgt inzicht in technische en beleidsmatige aspecten van het beheer. Ook leer je de instrumenten hiervoor kennen en hoe je deze toepast in de dagelijkse praktijk. Daarnaast komen recente ontwikkelingen in de waterveiligheid aan bod, zoals het Deltaprogramma van de Nederlandse overheid en het Hoogwaterbeschermingsprogramma van de waterschappen en Rijkswaterstaat.
Na het volgen van deze opleiding beschik je over de kennis om het beheer en onderhoud van waterkeringen op verantwoorde wijze uit te voeren.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- primaire en regionale keringen
- technische aspecten van ontwerp en aanleg
- wetgeving, beleid, studies en ontwikkelingen
- beheer en onderhoud
- veiligheidsaspecten (normen, toetsen op veiligheid, calamiteiten)
- bekledingen
- kunstwerken, niet-waterkerende objecten en multifunctionaliteit
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- waterkeringen
- faalmechanismen
- juist beheer en onderhoud
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De opleiding Basiskennis Waterkeringen bestaat uit 11 dagdelen. Je start met 3 fysieke bijeenkomsten, gevolgd door 2 digitale lessen, en sluit af met een fysieke bijeenkomst.
In fysieke en digitale lessen leer je de theorie kennen aan de hand van praktijkvoorbeelden en casussen. Ook ga je tijdens de opleiding 2 keer op excursie, naar de kust en het rivierengebied. Om de opgedane kennis direct toe te leren passen, werk je in groepen aan een eindopdracht. Basis voor deze opdracht zijn praktijksituaties die jij voor de start van de opleiding inbrengt.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.30-16.30 uur. Digitale lessen: 09.30-12.30 uur.
Inhoud
Dag 1: Waterkeringen
De volgende thema’s worden behandeld:
- inleiding waterkeringen
- veiligheid tegen overstromen
- inleiding techniek
- ontwerp en stabiliteit
Dag 2: Primaire keringen
De volgende thema’s worden behandeld:
- instrumenten voor beheer en onderhoud
- beheersvormen
- praktijk van beheer en onderhoud
- primaire waterkeringen, de kust
- excursie kust
Dag 3: Kaders beheer en onderhoud
De volgende thema’s worden behandeld:
- wetgeving en beleid
- voorbereiding en uitvoering dijkverbetering
- aanbesteden van werken, diensten en leveringen
Dag 4: Regionale keringen
De volgende thema’s worden behandeld:
- regionale keringen
- dijkversterking regionale keringen
- excursie dijkverbetering
Dag 5: Kunstwerken en niet-waterkerende objecten (ochtend)
De volgende thema’s worden behandeld:
- soorten kunstwerken
- ontwerpen van kunstwerken
- niet-waterkerende objecten
Dag 6: Dijkbekledingen (ochtend)
De volgende thema’s worden behandeld:
- soorten bekleding
- ontwerp van een bekleding
- steenzettingen
Dag 7: Eindpresentaties (middag)
- tijdens de laatst lesdag worden de eindpresentaties gegeven
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 10 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 4 uur zelfstudie.
Examen
Je werkt met een groep aan een opdracht en sluit de opleiding af met een groepspresentatie. Daarnaast maak je een individueel reflectieverslag. Met een resultaat van 5,5 of hoger, ontvang je jouw diploma voor de opleiding Basiskennis Waterkeringen.
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties, digitale lessen en het digitale lesboek.
Voor wie
De opleiding Basiskennis Waterkeringen is bedoeld voor technische medewerkers beheer en onderhoud die brede kennis willen opdoen over waterkeringen. Ben je nieuw in deze sector? Dan heb je na het volgen van deze opleiding een prima basiskennis over waterkeringen.
Samen leren
Je bent één van de 16 tot 20 professionals die deze opleiding gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een mbo/hbo-opleiding. Mocht je hier niet helemaal aan voldoen, dan neemt de coördinator contact op nadat je bent ingeschreven. Samen bespreken jullie wat nodig is om deze opleiding goed te kunnen doorlopen.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.