Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Basisopleiding drinkwaterproductie

Instapniveau

MBO

Tijdsduur

21 dagen

Variant

Dagopleiding

Max aantal deelnemers

20

Zelfstudie

5 uur per bijeenkomst

Examen

Ja

Dit ga je leren

In Nederland produceren we drinkwater uit oppervlaktewater en grondwater. Dat is een steeds grotere uitdaging: door toenemende vervuiling en klimaatverandering staat de kwaliteit en beschikbaarheid van onze waterbronnen onder druk. Welke actuele kennis en vaardigheden heb je echt nodig als je betrokken bent bij de productie van drinkwater?

In de Basisopleiding drinkwaterproductie maak je kennis met de fictieve stad Aquadam en het bijbehorende drinkwaterbedrijf. In deze virtuele omgeving speelt het hele productieproces zich af: van bron tot tap. Tegelijk heeft de stad te maken met allerlei ontwikkelingen die gevolgen hebben voor het drinkwaterbedrijf. Op deze manier ga je actief en samen met je mededeelnemers aan de slag met de theorie. Ook wissel je praktijkervaringen uit.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • werking en organisatie van een drinkwaterbedrijf
  • productieproces: winning van grond- en oppervlaktewater; zuiveringsstappen; opslag en verpomping; gedrag van water; waterkwaliteit; en beheer & onderhoud

Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & vaardigheden:

  • inzicht in het functioneren van een modern drinkwaterbedrijf
  • brede kennis van de verschillende productiestappen van drinkwater

Programma

Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor je samengesteld. De Basisopleiding drinkwaterproductie bestaat uit 41 dagdelen oftewel 20,5 lesdag. Alle lesdagen zijn fysieke bijeenkomsten. Samen met online leeractiviteiten is dit de basis voor het programma. Onderdeel van de fysieke lessen zijn twee practica en een bezoek aan een productielocatie.

De data van de fysieke bijeenkomsten zijn drie weken voor de startdatum van de opleiding bekend.

Lestijden

Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.00 – 16.00 uur. Individuele online leeractiviteiten: op een zelfgekozen tijdstip ( ter voorbereiding op of verwerking na een lesdag).

Inhoud

Kick-off

Het volgen van een lange opleiding vraagt best veel van je.  Daarom beginnen we de opleiding met een kick-off. Tijdens dit dagdeel maak je kennis met elkaar, met de opzet van de opleiding en met alle lesmaterialen. Ook gaan we samen aan de slag met het thema ’Een opleiding volgen naast een drukke baan. Hoe doe je dat?’.

Programma

Module 1: Drinkwaterbedrijf

  • het proces van bron tot tap
  • interne organisatie van het drinkwaterbedrijf
  • relaties met de omgeving
  • wet- en regelgeving en praktijkcodes
  • belang van hygiënisch werken
  • waterkwantiteit
  • toekomst van drinkwater

Module 2: Productie

Thema 1 – Winning 

  • winning grond- en oppervlaktewater, en infiltratiewinningen
  • alternatieve bronnen

Thema 2 – Zuivering 

  • basis- en geavanceerde zuiveringstechnieken
  • vloeistofmechanica (productie)
  • duurzaamheid en reststromen
  • biologische en chemische waterkwaliteit
  • innovatieve zuiveringstechnieken

Thema 3 – Opslag en verpomping 

  • reinwaterberging
  • verpomping
  • vloeistofmechanica (opslag en verpomping)

Thema 4 – Beheer en onderhoud 

  • beheer & onderhoud en assetmanagement
  • risicomanagement
  • elektrotechniek
  • procesautomatisering & datamanagement

Eigen inbreng

We verwachten dat je actief deelneemt aan de lessen en dat je voor alle lessen de voorbereidings- en/of verwerkingsopdrachten doet. Daarnaast is het fijn als je ervaringen of vraagstukken vanuit jouw werkpraktijk in kunt brengen. Zo leren we naast de theorie ook meer over de ervaringen uit ieders werkpraktijk.

Tijdsinvestering

De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt ongeveer een jaar circa 36 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 5 uur zelfstudie.

Examen

Je sluit de opleiding af met vijf toetsen die samen een portfolio vormen. Deze vijf toetsen zijn: een digitaal examen (thema 2 – zuivering), twee individuele en twee groepsopdrachten. Met een resultaat per toets van 5,5 of hoger ontvang je jouw diploma voor de Basisopleiding drinkwaterproductie. Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de cursusprijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO, onze digitale leeromgeving). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties van iedere lesdag,  het digitale lesboek en het onderdeel Aquadam: Missie geslaagd. In dit laatste onderdeel maak je , kennis met je virtuele collega Gabriel en je leercoach Juliet. Zij geven extra uitleg, lichten opdrachten toe en bereiden je voor  de verschillende toetsen.

Inspiratie

Hieronder zie je de plattegrond van de fictieve stad Aquadam. Met deze stad en het bijbehorende drinkwaterbedrijf ga je aan het werk in de opleiding. Zo moet er bijvoorbeeld een extra winput komen en moet door vervuild oppervlaktewater de zuivering worden aangepast.

Voor wie

Deze opleiding is onder meer bedoeld voor professionals die binnen een drinkwaterbedrijf actief zijn als procescontroller, procesoperator of monteur. Wil jij meer kennis van het drinkwaterbedrijf en de productie van drinkwater? Dan is dit jouw opleiding.

Samen leren

Je bent één van de 16 tot 16 tot 20 professionals die samen deze opleiding volgen. Door deze groepsaanpak maak je deel uit van een enthousiaste opleidingsomgeving waarin je met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.

Instapniveau

Je hebt een technisch mbo-diploma niveau 3 of 4. Mocht je niet voldoen aan deze opleidingseis, neem dan contact met ons op.

Intake

Bij de start van de opleiding staat er een intakeformulier klaar in Digitale Wateropleidingen (DWO). Daarin kun je specifieke wensen kenbaar maken over wat je tijdens deze opleiding wilt leren.

Startdata

2025

07 okt

Utrecht

7850

Ik heb interesse in een maatwerk cursus

Meer informatie?

Foto van een medewerker van Wateropleidingen.

Eline Keizers

Eline.keizers@wateropleidingen.nl 030 60 69 421

Kun je niet vinden wat je zoekt?

Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.

groep personen voor een water achtergrond