Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Basisopleiding muskus- en beverratten
Dit ga je leren
Als muskusrattenbestrijder moet je de juiste kennis en vaardigheden hebben om de speur- en vangtechnieken van deze dieren te beheersen. Muskus- en beverratten graven holen en tunnels in waterkeringen. Daarmee vormen ze een risico voor de stabiliteit van deze constructies. De veiligheid komt in gevaar, wat kan doorwerken op mens en milieu. Wat moet je doen en weten om dit te voorkomen?
In de Basisopleiding Muskus- en Beverratten leer je deze dieren en hun natuurlijke leefomgeving kennen. Je maakt kennis met de wetgeving en gedragscode die bij dit werk komen kijken. Welke speurwijzen zijn er en welke vangtechnieken zijn toegestaan? Daarnaast train je je communicatievaardigheden zodat je goed kunt omgaan met eventuele weerstand van het publiek dat jou aan het werk ziet.
Met de inzichten die je dankzij de Basisopleiding Muskus- en Beverratten krijgt, weet je hoe deze dieren zich voortplanten, gedragen en ontwikkelen. Zo kun je jouw speur- en vangtechnieken hierop afstemmen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- biologie van de muskusrat en beverrat (populatiedynamica)
- speur- en vangtechnieken
- wetgeving en gedragscode
- communicatie
Na afloop van deze opleiding heb je de volgende kennis & inzichten:
- biologie, leefomgeving, gedrag en impact van de muskusrat en beverrat
- effectieve bestrijding
- relevante wet- en regelgeving en gedragscode
- ontwikkelingen en innovaties in het werkveld
- effectieve communicatievaardigheden
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De Basisopleiding Muskus- en Beverratten bestaat uit 16 dagdelen (9 lesdagen) met fysieke bijeenkomsten. Ook zijn meerdere excursies opgenomen in het programma. We combineren klassikale lessen, opdrachten via onze digitale leeromgeving (DWO) en leren in de werkpraktijk. Met name de opdrachten zijn sterk praktijkgericht. Je wordt hierin begeleid door een mentor die werkt bij één van de bestrijdingsorganisaties. En je maakt bij de opdrachten gebruik van een app en een registratiesysteem die alleen toegankelijk zijn voor erkende bestrijdingsorganisaties.
Benieuwd naar de exacte data van deze opleiding? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 08:30-16:00 uur.
Inhoud
De volgende thema’s worden behandeld:
- biologie van de muskusrat en beverrat (populatiedynamica)
- leefgebied en verspreidingsgedrag van de muskusrat en beverrat
- werkvoorbereiding
- speuren
- waterhuishoudkundig systeem (waterkeringen in Nederland)
- bestrijdingsplannen
- vangmiddelen en bijvangsten
- flora en fauna (exoten)
- innovatie en databeheer
- ziekten en virussen (herkennen en melden)
- wetgeving (gedragscode en toepassing)
- communicatie
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de opleiding meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de opleiding bedraagt circa 9 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 4 uur zelfstudie.
Examen
Je haalt het diploma van de opleiding als je voldoet aan de volgende eisen:
- aanwezigheid tijdens alle lessen (in geval van calamiteiten wordt overlegd)
- mentor is akkoord met alle voorbereidende opdrachten
- afronding van alle kennisvragen in de Digitale Leeromgeving (DWO)
- afsluiting van mondeling examen met een resultaat van 5,5 of hoger
Herexamenkosten en kosten voor het opnieuw beoordelen van opdrachten bij een onvoldoende resultaat vallen buiten de prijs. Deze kosten brengen wij apart in rekening.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via de Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de voorbereidende opdrachten, verwerkingsvragen, presentaties en het digitale handboek. Van het handboek ontvang je ook een fysiek exemplaar.
Voor wie
De Basisopleiding Muskus- en Beverratten is uitsluitend bedoeld voor mensen die de functie van muskusrattenbestrijder vervullen. Om de opleiding te kunnen volgen moet je door één van de erkende bestrijdingsorganisaties zijn aangemeld.
Samen leren
Je bent één van de 16 bestrijders die deze opleiding gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw eigen werksituatie en vanggebied.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond een mbo 3-opleiding. Daarnaast verwachten we dat je basiskennis hebt van de biologie en over algemene computervaardigheden beschikt.
Intake
Gaat je opleiding van start? Bezoek dan de Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze opleiding wilt leren.
Bijzonderheden
Je kunt muskusrattenbestrijder worden door:
- te solliciteren op een vacature
- een open sollicitatie te sturen
- contact op te nemen met één van de bestrijdingsorganisaties van de waterschappen en te vragen of je een of meer dagen mag meelopen met een professionele muskusrattenbestrijder. Bij een wederzijdse klik kan je vervolgens een plek krijgen op de lijst van open sollicitaties
Benieuwd naar de bestrijdingsorganisaties voor muskus- en beverratten in Nederland? Klik hier.
Kun je niet vinden wat je zoekt?
