Het team van Wateropleidingen staat voor je klaar om je te helpen met jouw vraag! Je kan ons bellen via 030 606 94 00, een berichtje sturen naar klantenservice@wateropleidingen.nl of ons contactformulier invullen.
Biodiversiteit op keringen
Dit ga je leren
Met de huidige biodiversiteitscrisis spannen steeds meer waterschappen zich in om flora en fauna te beschermen. Zij willen de soortenrijkdom op waterkeringen bevorderen. Maar hoe doe je dit, zonder de waterveiligheid in gevaar te brengen?
In de cursus Biodiversiteit op Keringen gaat het om jouw belangrijke rol als beheer- en onderhoudsmedewerker bij de aanleg en in het beheer en onderhoud van keringen. Je bent verantwoordelijk voor een erosiebestendige grasmat zodat de waterveiligheid gegarandeerd is. Tegelijk heb je aandacht voor het bevorderen van de biodiversiteit. Daarvoor heb je kennis nodig over wat biodiversiteit eigenlijk is en waarom waterschappen dit belangrijk vinden. Je krijgt inzicht in diverse vormen van beheer om de biodiversiteit te stimuleren.
Na afloop van de cursus Biodiversiteit op Keringen weet jij hoe je twee werelden samenbrengt: een grasmat, bestand tegen de elementen én een thuis voor een rijkdom aan plant- en diersoorten.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- biodiversiteit in Nederland
- aandachtspunten bij de aanleg van keringen
- beheer- en onderhoudsvormen
- gedragscode Wet Natuurbescherming voor Waterschappen
- ecologie en beschermde natuur in Nederland
- rode lijsten
- natuurlijke successie
Na afloop van deze cursus heb je de volgende kennis & vaardigheden:
- vergroten van de biodiversiteit op keringen
- onderhoudsvormen en biodiversiteit
- relatie tussen het tegengaan van erosie en het bevorderen van de biodiversiteit
Programma
Wateropleidingen heeft met zorg een afwisselend programma voor jou samengesteld. De cursus Biodiversiteit op Keringen bestaat uit 2 lesdagen. Tijdens fysieke, interactieve bijeenkomsten ontdek je aan de hand van praktijkvoorbeelden en -ervaringen de achterliggende theorie. Ook gaan we elke lesdag op excursie om de hoge biodiversiteit van keringen met eigen ogen te zien, te ervaren hoe deze soortenrijke constructies zijn aangelegd en wat er bij het onderhoud komt kijken.
Benieuwd naar de exacte data van deze cursus? Drie weken voor aanvang ontvang je per e-mail toegang tot onze portal, waar je deze informatie vindt.
Lestijden
Fysieke bijeenkomsten (inclusief lunch): 09.00-16.00 uur.
Inhoud
Dag 1: Biodiversiteit en grasbekleding
De volgende thema’s worden behandeld:
- inleiding en kennismaking
- wat is biodiversiteit?
- erosiebestendige grasmat
- visie en functie grasbekleding
- vormen van beheer
- excursie
Dag 2: Kaders, bedrijfsvoering en aanleg
De volgende thema’s worden behandeld:
- wet- en regelgeving
- bedrijfsvoering
- aanleg
- vormen van beheer
- excursie
Eigen inbreng
Bij Wateropleidingen draait alles om kennis én praktijk. Daarom verwachten we dat iedere deelnemer de eigen werkpraktijk naar de cursus meebrengt. Tegen welke vraagstukken loop jij aan? En welke ervaringen kun jij delen zodat anderen ervan kunnen leren?
Tijdsinvestering
De totale doorlooptijd van de cursus bedraagt circa 2 weken. Elke bijeenkomst vraagt – behalve de deelname zelf – ook ongeveer 2 uur zelfstudie.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal bieden we aan via Digitale Wateropleidingen (DWO). Je vindt daar per lesdag de opdrachten, presentaties en het digitale lesboek.
Voor wie
De cursus Biodiversiteit op Keringen is bedoeld voor beheer- en onderhoudsmedewerkers en aannemers die opdrachten aan waterkeringen uitvoeren voor waterschappen of Rijkswaterstaat.
Samen leren
Je bent één van de 12 tot 16 professionals die deze cursus gelijktijdig volgt. Door deze groepsgewijze aanpak maak je deel uit van een enthousiaste leeromgeving waarin je waardevol met elkaar kunt sparren over de inhoud én over jouw werksituatie.
Instapniveau
Je hebt als achtergrond minimaal een mbo-opleiding.
Intake
Gaat je cursus van start? Bezoek dan Digitale Wateropleidingen (DWO). Daar staat een intakeformulier voor je klaar, waarin je specifieke wensen kenbaar kunt maken over wat jij tijdens deze cursus wilt leren.